Dostupni linkovi

Nastavak prepucavanja ruskog MIP sa Vladom Crne Gore


Zastava NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, Podgorica, decembar 2015.
Zastava NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, Podgorica, decembar 2015.

Nakon prošlonedjeljnog oštrog stava Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije (MIP) na adresu Vlade u Podgorici stigla je još nova kritika.

Portparolaka MIP-a, Marija Zaharova je, reagujući na nedavno saopštenje crnogorske Vlade da će Podgorica sama odlučivati da li će biti održan referendum ili ne – na konferenciji za novinare kazala da "referendum nije izmišljotina ruske propagande" i ponovo poručila Đukanoviću da raspiše referendum i provjeri raspoloženje naroda za članstvao u NATO.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Međunarodne odnose Miodrag Vuković u izjavi za RSE zamjerio je Zaharovoj, za koju je kazao da "čita naručene tekstove", na nediplomtskom rječniku.

Vuković je poručio da je "Crna Gora demokratska zemlja" u kojoj se sve odluke, pa i odluka o NATO donose po demokratskim standardima modernog svijeta.

O članstvu Crne Gore će odlučiti Skupština odnosno, "na izborima legitimno izabrani predstavnici naroda", kaže Vuković komentarišući oštru poruku Zaharove da premijer Đukanović raspiše referendum.

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

"Eto, Rusi bolje znaju nego legitimne strukture, i ovoga puta, šta je činiti u ovoj državi. Rusi, očigledno je, mogu da govore, upozoravaju, pa čak i da prijete kao što to čini njihova portparolka MIP", ocjenjuje Miodrag Vuković.

Podsjetimo, ovo je druga oštra poruka ruskog Ministarstva inostranih poslova zvaničnoj Podgorici u samo nedjelju dana.

Krajem prošle sedmice zvanična Moskava je preko Marije Zaharove optužila Đukanovića da vodi "antirusku politiku" i da je "kleknuo pred rukovodstvom NATO".

Na ove optužbe je crnogorska Vlade odgovorila saopštenjem i Moskvi zamjerila na nediplomatskom jeziku predstavnice ruske diplomatije istovremeno ocjenjujući da su takve izjave najbolja potvrda onoga o čemu je govorio premijer Đukanović.

Ipak, u Podgorici su malobrojne i sporadične političke reakcije na oštre stavove zvanične Moskve, a mediji prenose jedino izjavu Aleksandra Damjanovića, šefa poslaničkog kluba opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović

Na pitanje podgoričkog radija "Antena M" – kakav je njegov stav o izjavama zvanične Moskve o članstvu Crne Gore u Alijansi – Damjanović je rekao: "Na nama je da saslušamo prijateljske savjete koji nam dolaze i iz Rusije, kao i iz EU i drugih zemalja i da donesemo odluke u skladu sa interesima našeg naroda, vodeći računa da pri tome ne ugrožavamo tuđe interese".

Dok njegov kolega u poslaničkim klupama iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković još jednom šalje poruku o tome kakva je volja većine poslanika u Skupštini Crne Gore po ovom pitanju, u ovom trenutku.

"Volja većine u ovom trenutku potvrđena će biti na svojevrsnom referendumu o NATO-u a to su sljedeći državni izbori u oktobru mjesecu. Volja građana će biti da o tome odluči onaj ko takođe, ima demokratsko pravo a to je Skupština Crne Gore. Na način što će građani prethodno na slobodnim izborima legitimisati najveći broj budućih narodnih predstavnika upravo sa tim stavom, ako hoćete i zahtjevom, da to i demonstriraju u demokratskoj instituciji jedne nesumnjivo demokratske zemlje", rekao je Vuković, te dodao:

"A ovaj vokabular, ovaj diskurs, ostaje ipak onima koji su ne zbog Crne Gore očigledno u nesporazumu sa cjelinom demokratskih postulata standarda i vrijednosti."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG