Dostupni linkovi

Albanski parlament odobrio reformu pravosuđa


Premijer Albanije Edi Rama, ilustrativna fotografija
Premijer Albanije Edi Rama, ilustrativna fotografija

Parlament Albanije usvojio je danas paket reformi pravosudja koji se smatra ključnim za početak pristupnih pregovora s EU, posle posredovanja Vašingtona i Brisela u sporu dve najveće političke partije.

Za paket mera, čiji je cilj čišćenje pravosudja od korupcije i političkog uticaja, jednoglasno je glasalo svih 140 poslanika.

Reforme, koje su pripremane prethodnih 18 meseci uz pomoć stručnjaka EU i SAD, smatraju se ključnim kriterijumom u evropskim integracijama Albanije.

Opoziciona Demokratska partija protivila se reformama, stalno menjajući prmendbe na predloge zakona. Poslednji razlog zbog kojeg nije davala podršku je uloga medjunarodnih stručnjaka u odboru koji će proveravati kandidate za sudije i tužioce.

Posle pisma evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana premijer Edi Rama iz Solicijalističke partije i lider demokrata Ljuljzim Baša potvrdili su u sredu da su rešena poslednja sporna pitanja i da će predlog zakona biti izglasan.

Vladajućoj Socijalističkoj partiji bili su potrebni glasovi dela opozicije da bi zakon bio usvojen.

Na početku sednice u četvrtak glasanje o paketu reformi je odloženo.

Posle šest sati razgovora opozicionih poslanika s ambasadroima SAD i EU, postignut je dogovor o poslednjem spornom pitanju.

XS
SM
MD
LG