Dostupni linkovi

Sud u Zagrebu u petak o reviziji presude Stepincu


Kardinal Alojzije Stepinac
Kardinal Alojzije Stepinac

Županijski sud u Zagrebu u petak će odlučivati o reviziji suđenja hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava, objavili su u utorak hrvatski mediji.

"Vanraspravno vijeće može da usvoji zahtjev i donese odluku koja se dostavlja strankama, a u petak će se znati jesu li za to ostvareni uslovi ili ne ", rekao je privremeni portparol suda Ratko Šćekić, prenijela je Hina.

Vanrapravno vijeće suda odlučuje o reviziji suđenja na zahtjev Stepinčevog nećaka, a sudskim vijećem će predsjedavati sudija Ivan Turudić.

Ročište će biti zatvoreno za javnost.

Revizija postupka provodi se na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vrijeme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična djela ili druga krivična djela ako je do osuđujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Ako utvrdi da je revizija osnovana Vijeće će "presudom poništiti u cijelosti ili delimično pobijanu odluku u izreci o krivičnoj odgovornosti", a protiv odluke Vijeća županijskog suda podnosilac revizije i državni tužilac mogu da se žale Vrhovnom sudu.

Kardinala Alozija Stepinaca je 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, na osnovu Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države, optužilo da je sarađivao s italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu".

XS
SM
MD
LG