Dostupni linkovi

Pokret Podrži RTV: Uklanjaju novinarke koje učestvuju u protestima


Sa julskog protesta pokreta Podrži RTV
Sa julskog protesta pokreta Podrži RTV

Pokret Podrži RTV optužio je u utorak rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da iz redakcije "sklanja" novinarke koje su učestvovale u protestima koje je taj pokret organizovao zbog talasa smjena koje su počele u tom pokrajinskom javnom medijskom servisu nakon proteklih izbora u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, četiri novinarke Informativne redakcije su aneksima ugovora prebačene na Radio Novi Sad uz objašnjenje da su tamo potrebne kao ispomoć, dok je novinarka i voditeljka muzičke emisije "Gruvanje" Jovana Zdjelarević, ostala bez ugovora.

"Ukoliko se u obzir uzmu okolnosti pod kojima se ovaj premeštaj dešava, sumnjamo da se radi o otvorenom revanšizmu, kažnjavanju i sklanjanju", piše u saopštenju.

Medju novinarkama koje su premještene na radio su bivša urednica jutarnjeg programa "Dobro jutro, Vojvodino" Tamara Srijemac i voditeljka te emisije Milica Kravić, koje su učestvovale u protestima.

"Smatramo apsurdnim i osvetničkim potezom to što se zaštitna lica televizijskog jutarnjeg programa, Milica Kravić i Tamara Srijemac šalju na radio", navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV je upitao i zašto se ugovori ne produžavaju honorarnim saradnicima, odnosno ljudima sa najnižim primanjima i onima koji su svakodnevno proizvodili program.

"Da li će racionalizacija značiti i smanjenje broja ljudi na savjetničkim funkcijama i drugim birokratskim pozicijama?", upitao je Pokret Podrži RTV.

Pokret podsjeća da početkom jula 22 novinara, montažera, producenata i honorarnih saradnika nisu dobili produženje autorskih ugovora.

XS
SM
MD
LG