Dostupni linkovi

Turska i Srbija: Kosovo kamen spoticanja


Turski ministar spoljnih poslova Mehmet Čavušoglu i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, decembar 2015.
Turski ministar spoljnih poslova Mehmet Čavušoglu i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, decembar 2015.

Iako se i danas pothranjuje istorijska trauma u Srba o “500 godina pod Turcima”, iako se u ratovima '90-ih često čulo da je došlo vreme “osvete Turcima” (čitaj, Bošnjacima), iako je i Ratko Mladić, danas haški optuženik, sa tim pokličom pozvao srpske vojnike na ono što će uslediti – genocid nad Bošnjacima, danas su u Srbiji glavne asocijacije na Tursku - dobri hoteli, lepo more, privlačni šoping.

Turska je Srbiji danas prijateljska zemlja, ali joj se ne zaboravlja da je među prvima priznala Kosovo. Najnoviji događaji u Turskoj, međutim, fokusirali su javnost u Srbiji na pitanje: stiže li novi izbeglički talas?

Pokušaj vojnog puča u Turskoj, koji nije doživeo svoj konačni rasplet, destabililizovao je tu zemlju, a najdirektnije posledice Srbija, pa i ceo Zapadni Balkan, može da ima u pretećem novom velikom talasu izbeglica, ako turski predsednik ne bude mogao brzo da konsoliduje stanje u zemlji, kažu sagovornici RSE.

Ideja prethodnog premijera Ahmeta Davutoglua "nula problema sa susedima" je u potpunosti propala, jer Turska sa svim svojim susedima ima ozbiljne probleme. Ona se nalazi na raskršću svih globalnih kriza koje u ovom trenutku potresaju svet, od krize na Bliskom istoku do migrantske krize koja dikrektno utiče na Zapadni Balkan.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku smatra da je realna opasnost od izbegličkog talasa koji može biti pokrenut u Turskoj ako se u toj zemlji ne stabilizuje situacija:

"Postavlja se pitanje da li će onda Erdogan biti u stanju da migrantsku krizu kontroliše. To bi za Srbiju značilo da ponovo postane stecište ogromnog broja migranata", naglašava Aleksandra Joksimović.

Jako je važno da odmazda nakon puča bude u okviru vladavine prava, redovnih sudskih postupaka.

"Ja mislim da je taj put stabilnosti potreban i Turskoj, a verujem i čitavom regionu", rekao je Rasim Ljajić, ministar u tehničkoj vladi Srbije za TV N1.

Kakvi su odnosi Srbije i Turske? Osnovni problem između dve države je Kosovo, jer je ta zemlja među prvim, početkom 2008. godine, priznala Kosovo, kaže za RSE Aleksandra Joksimović i podseća na izjavu Redžepa Tajipa Erdogana, tada u ulozi premijera od pre tri godine u Prizrenu: "Kosovo je Turska i Turska je Kosovo", nakon čega je izbio diplomatski skandal.

Premijer Albanije Edi Rama, tada predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i u to vreme kosovski premijer Hašim Tači u Prizrenu 2013.
Premijer Albanije Edi Rama, tada predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i u to vreme kosovski premijer Hašim Tači u Prizrenu 2013.

I sledeća poruka građanima Srbije, doduše na manje osetljivom terenu, bivšeg turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua krajem prošle godine, dočekana je pomalo uzdržano:

"Balkan je za nas bio jedna ukusna čorba, sastavljena od različitih nacionalnosti i vera. I mi, zajedno sa Srbijom, u nju želimo da stavimo jedan lep začin, da bude još lepša i ukusnija. Istanbul je i vaš grad. I Antalija je vaš grad... A ja se u Beogradu osećam kao kod kuće", rekao je tada Davutoglu.

Aleksandra Joksimović podseća na ulogu Turske u pokušaju da se poboljšaju odnosi Srbije i bošnjačkog naroda u BiH. U okviru trilaterale je razgovarano i o Rezoluciji o Srebrenici koja je svojevremeno usvojena u Parlamentu Republike Srbije.

Pokušaji pomirenja

Turska je pokušala da posreduje u pomirenju podeljene islamske zajednice u Srbiji, jer je njen interes da ona govori jednim jezikom, kaže Joksimovićka. Taj pokušaj nije uspeo. Ni nivo ekonomske pomoći Sandžaku, delu Srbije gde živi najveći broj muslimana, nije značajan, smatra Aleksandra Joksimović.

Safeta Biševac, novinarka lista Danas, za naš program je svojevremeno podsetila da Srbija faktički uvozi iz Turske tri puta više robe, nego što izvozi.

Ministar u tehničkoj vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je da se očekuju značajne investicije: "Imamo ozbiljne planove ekonomske i ozbiljne namere turskih investitora da dođu ovde", najavio je Ljajić.

I ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj je nedavno ocenio da su turski investitori ohrabreni, naročito nakon poslednjeg biznis foruma koji je održan 28. i 29. decembra 2015. godine, i najavio, pored fabrike u Nišu sa dve hiljade radnika, i otvaranje manje fabrike sa 500 radnika u Vladičinom Hanu na jugu Srbije.

Pored toga što u Tursku odlazi veliki broj turista iz Srbije, uspostavljena je i saradnja zdravstvenih ustanova, pa ne mali broj bolesnika iz Srbije odlazi na lečenje u Istanbul o trošku države.

Nedavno, kada su odnosi Turske i Rusije bili jako zategnuti zbog obaranja ruskog aviona na teritoriji Turske, nakon čega su početkom ove godine usledile sankcije toj zemlji od strane Moskve, u Srbiji se spekulisalo da bi Beograd mogao da odigra posredničku ulogu u njihovom pomirenju. Poznavaoci prilika, međutim, kažu da su Rusija i Turska dovoljno velike i snažne da bi bio potreban posrednik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG