Dostupni linkovi

Zabrinutost zbog Turske i na Zapadnom Balkanu


Građani na mostu preko Bosfora nakon zaustavljanja pokušaja državnog udara, Istanbul, 16. juli 2016.
Građani na mostu preko Bosfora nakon zaustavljanja pokušaja državnog udara, Istanbul, 16. juli 2016.

Pokušaj državnog udara u Turskoj izazvao je posebnu pažnju u zemljama Zapadnog Balkana, sa kojim turska ima sve jače ekonomske odnose i sa kojim je i imala diplomatske inicijative.

U vladi Srbije tokom noći je održan sastanak koji je premijer Aleksandar Vučić sazvao povodom događaja u Turskoj, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da ono što se dešava u Turskoj ima dalekosežne posledice na sve ono što se dešava u Srbiji - migrantsku krizu, bezbednost i druge bezbednosne izazove.

"Nadležni državni organi će u toku prepodneva preduzeti mere zbog sve teže situcije koja postoji, kada je reč o migrantima i izazovima u vezi sa terorizmom i drugim pretnjama, a kako bi se zaštitli građani Srbije", rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da očekuje da se pre podne građanima obrati i premijer Aleksandar Vučić.

Očekuje se i zasedanje Biroa za kontrolu službi bezbednosti.

A u Sarajevu, pedesetak državljana Turske okupilo se noćas na Baščaršiji, javili su lokalni mediji. Oni su se, kako se navodi, na taj način odazvali pozivu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je ranije tokom noći pozvao građane da izađu na ulice.

Na objavljenim fotografijama, vide se građani koji nose turske zastave i uzvikuju parole na turskom, te pozivaju na molitvu.

XS
SM
MD
LG