Dostupni linkovi

Netanjahu uputio Abasu poruku mira na Jutjubu


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je danas na Jutjubu video poruku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu u kojoj apeluje na njega da odbaci terorizam i radi s njim na uspostavljanju mira.

"Predsedniče Abas, u poslednjih nekoliko godina odbili ste da se sastanete sa mnom, sednete i pregovarate o miru. Nadam se da će te čuti ovu poruku", rekao je Netanjahu.

On je naveo nekoliko primera akcija palestinskih zvaničnika i javnih institucija u kojima se ohrabruju i prihvataju teroristi i terorističke aktivnosti, uključujući izjavu Abasovog savetnika Sultana Abu al-Eineina koji je, kako je rekao Netanjahu, nedavno pozvao Palestince da preražu vrat svakom Jevrejinu.

Netanjahu je ocenio da je mladi Palestinac, koji je krajem juna ubio nožem 13-godišnju izraelsku devojčicu dok je spavala u svom krevetu u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, to pretvorio uakciju.

Izraelski premijer je pozvao Abasa da otpusti savetnika koji zagovara genocid. On je osudio i predstojeće otkrivanje spomenika palestinskom napadaču Abu Sukaru koji je ubio 15 ljudi u napadu u Jerusalimu 1975. godine, kada je aktivirao eksploziv kojim je napunio frižider.

Netanjahu je naveo da bi osuda takvih ubistava i poziva na nasilje pomogla da se "naredne generacije obučavaju da vole mir, a ne rat, saosećanje, a ne nasilje" i da se "ubede Izraelci da imaju istinskog partnera za mir".

XS
SM
MD
LG