Dostupni linkovi

U Nici nema stradalih državljana BiH, Srbije i Crne Gore


Ambasadorica Claire Bodonyi
Ambasadorica Claire Bodonyi

Zvaničnici iz cijele regije šalju telegrame saučešća francuskim vlastima povodom napada u Nici u kojem je ubijeno 84 ljudi, a više od 100 ranjeno. Prema prvim informacijama koje dolaze iz Francuske niko od državljana iz BIH, Srbije i Crne Gore nije stradao u jučerašnjem napadu.

Francuska ambasadorka u BiH Clarie Bodonyi kazala je na konferenciji za novinare danas u Sarajevu da je u Francuskoj žalost, te da su njihove misli s porodicama žrtava i žrtvama.

Podsjetila je da je nakon napada u Nici francuski predsjednik donio tri mjere - produžavanje stanja hitnosti, proglašenje žalosti u cijeloj zemlji od subote do ponedjeljka i upućivanje poziva rezervnom sastavu vojnika i policije radi kontrole teritorija i terorista.

"Francuska je očekivala ove napade i zna da će ih biti još. To neće spriječiti Francusku da se bori za slobodan, svijet jednakih, svijet slobode i bratstva", kazala je ona.

Ambasadorica Francuske u Sarajevu je navela da je do sada dobila mnogo izraza saučešća iz cijele Bosne i Hercegovine, te podsjetila da je u borbi protiv terorizma ključna saradnja i da je treba pojačati.

Potvrdila je da zasad nema podataka da u Nici ima žrtava iz BiH. I podsjetila da je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje otvorilo telefonski broj na kom se mogu dobiti sve potrebne informacije.

Mjere sigurnosti oko Francuske ambasade od jutros su pojačane, a knjiga žalosti u Francuskoj Ambasadi u Sarajevu biće naknadno otvorena.

Francuska ambasada u Sarajevu 15. jula 2016.
Francuska ambasada u Sarajevu 15. jula 2016.

I prema informacijama kojima za sada raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova BiH za sada nema indicija da bi među stradalima mogli biti državljani BiH.

"Kolege u ambasadi u Parizu u konstantnom su kontaktu sa kriznim štabom u Ministarstva vanjskih poslova Francuske i oni su ti koji će biti prvi kanal komunikacije", prenose mediji izjavu ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića.

Ovu informaciju potvrdila je i otpravnica poslova u Ambasadi BiH u Francuskoj Tamara Đogo-Kovačević, koja je dodala da je bilo nekih turističkih grupa iz BiH koje nisu bile blizu i da su napustile Nicu.

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas da će Francuska nakon napada u Nici tokom proslave Dana Bastilje ostati jedinstvena i vjerna vrijednostima koje su slavljene tog dana.

"Naša poruka je da treba da ostanemo okupljeni, jedinstveni i vjerni upravo onim vrijednostima Republike koje smo proslavljali 14. jula", poručila je francuska ambasadorka u Srbiji.

Moro je rekla da među poginulim i povrijeđenim nema građana Srbije.

"Nažalost, nismo previše iznenađeni s obzirom da smo već godinu i po dana u stanju stalne pripravnosti", izjavila je ona i dodala da su te visoke mjere sigurnosti omogućile da u Francuskoj budu dobro oganizovane neke velike medjunarodne manifestacije, kao što su klimatska konferencija, samit o Zapadnom Balkanu i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

(Video: Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi Srbije u Beogradu)

Srbija i BiH: Otvorena knjiga žalosti u ambasadama Francuske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

U Ambasadi Francuske otvorena je knjiga žalosti, u koju se upisao mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je nakon upisivanja u Knjigu žalosti poželio Francuskoj da "pobedi zlo" i da se snažno obračuna s terorizmom, a francuskom narodu da bude "jak kao i uvijek".

On je rekao da brutalnost onih koji čine takva djela "uvijek nekako iznenadi" i da je nevjerovatno da postoje "monstrumi koji na ovakav način ubijaju ljude i djecu i ne prezaju ni od čega".

Na osnovu dosadašnjih raspoloživih informacija nema saznanja da je u jučerašnjem napadu u Nici stradao ili povrijeđen neko od crnogorskih državljana, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasada Crne Gore u Francuskoj je u stalnom kontaktu sa francuskim nadležnim organima, navedeno je u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG