Dostupni linkovi

Železara Smederevo: Strah Evrope od ’Trojanskog konja’


Železara Smederevo, ilustrativna fotografija
Železara Smederevo, ilustrativna fotografija

Šta se to dešava u smederevskoj Železari? Od početka meseca, kada ju je preuzeo kineski „Hestil“, gotovo da ne prođe dan, a da vesti oko čeličane ne privuku pažnju.

Poslednja u nizu je informacija da su novi, kineski vlasnici zabrinuti zbog istrage koju je Evropska komisija pokrenula zbog navodnih damping cena čelika pri izvozu u EU, te da od Vlade Srbije traže da pokrije eventualnu štetu.

Istovremeno, iznenađuje i, doduše nepotvrđena informacija, da je prethodni menadžer, Peter Kamaraš, sa kojim je raskinut ugovor o upravljanju zbog gubitka od 150 miliona evra, ostao u Hestilu na poziciji savetnika.

Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“ i odličan poznavalac prilika u smederevskoj Železari u kojoj je i sam radio 13 godina, kratko je sumirao poslednja dešavanja oko čeličane - „Od posla veka, do skandala veka“

A vesti o problemima, sustižu jedna drugu.

Nakon međusobnih optužbi prethodnog menadžmenta za razloge gubitaka u poslovanju, došla je informacija o pokretanju istrage Evropske komisije zbog navodnog dampinga cena čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU.

Potom je stigla i vest da je Evropsko udruženje proizvođača čelika, "Eurofer“, zabrinuto „zbog mogućnosti da Kina koristi železaru u Srbiji kako bi nesmetano prodavala jeftin čelik u Evropi“.

To piše nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung“ , koji citira generalnog direktora „Eurofera“, Aksela Egera, a koji tvrdi da će se "železara u Smederevu finansirati velikom kineskom državnom subvencijom", te izrazio bojazan da bi Kina, preko Smedereva, mogla u Evropu da dovozi svoj čelik.

Mijat Lakićević
Mijat Lakićević

Upravo mogućnost da u Železaru ulaze državne subvencije, na šta očigledno sumnja "Eurofer“, može predstavljati prepreku za izvoz čelika u EU, objašnjava ekonomski analitičar Mijat Lakićević.

„To je za EU problem, pošto državne subvencije za kompanije u Kini nisu jasne i transparentne“, ukazuje Lakićević.

„Pošto Kina i EU nemaju takve odnose i ne mogu da kontrolišu da li kineska država subvencioniše Železaru. Ako se sećate, pre nekoliko meseci je objavljena vest da je ’Hestil’ uzeo veliki kredit od jedne kineske banke, a tamo su banke pod državnim uticajem. Dakle, te tokove novca u Kini između komapnija i države nije moguće utvrditi“, kaže Lakićević.

Sertić: Strah od kineskog čelika

I ministar Privrede Srbije Željko Sertić kaže da je pozadina ove priče strah od kineskog čelika. On je za RTS rekao i da je da je ministarstvo formiralo poseban tim koji će se baviti pitanjem istrage Evropske komisije o eventualnom kršenju pravila u prodaji čelika.

Predsednik kompanije "Hestia" Ju Jong i Željko Sertić nakon potpisivanja ugvora o Železari u Smederevu
Predsednik kompanije "Hestia" Ju Jong i Željko Sertić nakon potpisivanja ugvora o Železari u Smederevu

Nove vlasnike Železare, prema nezvaničnim informacijama, brinu moguće posledice koje bi njihovo poslovanje moglo da ima, poput, kako pišu mediji, zabrane izvoza na tržište EU ili da se čelik iz Smedereva tretira kao kineski, što bi značilo carine od 25 odsto.

Problem je, ukazuje sindikalac Željko Veselinović, ako je neko mislio da „dolaskom Hestila i kupovinom fabrike u Srbiji može da napravi neki baj-pas i da na neki način kineski čelik, koji se proizvodi u Srbiji, može da prođe u EU bez problema“

Ministar Sertić, međutim, uverava da "Železara Smederevo neće biti trojanski konj za čelik u Evropi“.

„Ne samo da imamo uveravanja da će čelik biti namenjen domaćem i evropskom tržištu, nego ćemo i najnovijim tehnologijama omogućiti da Železara bude konkurentna na evropskom tržištu, kao i ostale čeličane u Evropi", rekao je Sertić za RTS, dodavši da neće biti pitanja da li će Srbija moći da izvozi čelik.

Problem je i državna pomoć koja je morala da bude obustavljan u februaru prošle godine. Podsetimo da je nakon odlaska „Ju-Es stila”, početkom 2012. godine, Železaru u životu održavala država, koja joj je pomagala sve do 1. februara 2015. Posle tog datuma, pravila EU strogo zabranjuju državnu pomoć industriji čelika.

"Proces je pokrenut na inicijativu Eurofera, pravila su veoma stroga i u svakom detalju ćemo sarađivati i imati otvorene razgovore sa predsavnicima Evropske komisije", kaže ministar Sertić.

Željko Veselinović ukazuje ipak da bi zbog svega moglo da dođe i do zaoštravanja odnosa između „Hestila“ i Vlade Srbije.

„Isto tako sam siguran da će kineski poslodavac insistirati da tu šteta koja eventualno može nastati ili te carine koje će možda biti povećane za izvoz čelika, pokrije Vlada Srbije, zato što im verovatno nije rečena istina do kraja“

Do zvaničnih potvrda ovih informacija, nismo uspeli da dođemo ni u Vladi Srbije ni kod novog vlasnika Železare. Ekonomista Mijat Lakićević kaže da je u priči oko Železare previše polu-informacija te da je teško dati tačan sud o trenutnim dešavanjima u Smederevu.

Jedino je izvesno, ističe, da EU pokreće istrage i da one za „Hestil“ ne bi trebalo da predstavljaju iznenađenje.

„Dakle oni su to mogli da očekuju i to je rizik sa kojim su, svesno, kupili Železaru“, dodaje.

Kamaraš savetnik u Hestilu?

Drugo pitanje koje bi moglo da zategne odnose Vlade Srbije i „Hestila“ jesu nezvanični podaci da je kompanija zadržala Petera Kamaraša i njegov „HPK Inženjering“, kao savetnike.

Podsetimo „HPK inženjering“ preuzeo je upravljanje Železarom u aprilu prošle godine, nakon poslednjeg neuspešnog tendera na koji se javio samo američki „Esmark“.

Ugovor sa njima je raskinut 25. juna ove godine, a to je obrazloženo velikim gubicima.

Nakon smene oglasio se i Kamaraš otvorenim pismom u kome je kritikovao menadžment fabrike koji je delegirala država.

Informacije da je Kamaraš ostao u ’Hestilu’, ima i Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“.

„Da li je on zadržan od strane ’Hestila’ zato što oni smatraju da je on sposoban kadar ili da bi oni u ovom trenutku imali neku lakšu pregovaračku poziciju sa Vladom Srbije zato što Kamaraš sigurno ima određene informacije i zna mnoge stvari koje se tiču samog funkcionisanja cele fabrike u proteklih godinu, dve ili više dana i može da se desi da je to neki vid pritiska i jačanja neke pregovaračke pozicije od strane ’Hestila’ prema državi“, kaže Veselinović.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

„Očigledno, na osnovu svega što se dešava u poslednje vreme, siguran sam da saga nije završena, da problemi tek predstoje i da će tek kulminirati“, dodaje.

Spor oko čelika, prema pisanju svetskih medija, bio je i među glavnim temama Samita EU-Kina, koji je u utorak i sredu održan u Pekingu.

Istovremeno, mediji navode i da bi prvi rezultati istrage Evropske komisije trebalo da budu poznati za 15 meseci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG