Dostupni linkovi

Kerry putuje u Moskvu sa prijedlogom kako poraziti IDIL


John Kerry na aerodromu u Moskvi, 14. decembar 2015. godine, ilustrativna fotografija
John Kerry na aerodromu u Moskvi, 14. decembar 2015. godine, ilustrativna fotografija

Američki državni tajnik John Kerry na putu je za Moskvu, gdje bi prema navodima američkih medija trebao ponuditi značajniju vojnu suradnju u borbi protiv militantne organizacije Islamska država Iraka i Levanta u zamjenu za političku tranziciju i formiranje novih sirijskih vlasti u čemu bi trebala pomoći Rusija.

Tokom dvodnevnog boravka u Moskvi Kerry će se sastati sa svojim kolegom Sergejom Lavrovim i predsjednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora biće okončanje rata u Siriji i budućnost Bašara al Asada, te kriza u Ukrajini.

Sergej Lavrov i John Kerry, u Beču, 17. maj 2016.
Sergej Lavrov i John Kerry, u Beču, 17. maj 2016.

Uoči ove diplomatske misije, Washington Post je pisao da Kerry sa sobom nosi prijedlog kako poraziti militantnu Islamsku državu Iraka i Levanta (IDIL) i Al Nusra Front, ogranak Al Qaide.

“Sjedinjene Države predlažu novo vojno zapovjedništvo u kojem bi bili američki i ruski oficiri, obavještajci i eksperti, kako bi dvije strane zajednički koordinirale zračnu kampanju. Sjedište novog zapovjedništva trebalo bi biti u Jordanu, u blizini Amana", tvrdi Washington Post.

Kerry je do sada više puta pokušao dogovoriti primirje u Siriji, no ono nikada nije potrajalo duže. Ma koliko takvi neuspjesi bili frustrirajući u diplomaciji se uvijek pokušava iznova.

Zalažemo se za uspostavu trajnog primirja u Siriji”, poručio je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta. “Moramo usaglasiti ideje sa Rusima” , rekao je Toner.

Ovo je treći posjet Kerrya Moskvi u posljednjih 12 mjeseci, a rusko američki odnosi su sve napetiji – između ostalog i zbog manevara ruske strane prema avionima i američkim brodovima u Baltičkom moru, ali i zbog toga što, bez ozbira na dogovor o prestanku neprijateljstva u Siriji, ruski avioni bombardiraju položaje pobunjenika koje podržava Washington.

Moskva i Washington imaju narušene odnose i zbog krize u Ukrajini, a Moskva ponavlja da NATO neopravdano izvodi aktivnosti u blizini ruskih granica.

John Kerry i Vladimir Putin u Kremlju, 15. decembar 2015.
John Kerry i Vladimir Putin u Kremlju, 15. decembar 2015.

Ipak, Kerry se nada boljoj suradnji s Rusijom, iako pojedini obavještajni dužnosnici tvrde da im je nejasno zašto je toliko optimističan oko podrške ruske strane u Siriji.

Reuters citira visoki objavještani izvor koji ističe da Rusi i njihovi sirijski saveznici ne prave razliku između miltanata IDIL-a i umjerenih opozicijskih grupa, među kojima ima pojedinaca koji je obučavao Washington.

Činjenica je da i Sjedinjene Države i Rusija žele prekid rata u Siriji. No, dok Washington budućnost te zemlje vidi bez Bashara Al Assada, Moskva Asada podržava. Sam sirijski predsjednik u intervjuu za NBC kaže da nikada ni jednu riječ o takvoj mogućnosti nije čuo od ruske strane .

Bashar al Assad i Vladimir Putin, oktobar 2015.
Bashar al Assad i Vladimir Putin, oktobar 2015.

Istovremeno, borbe u Siriji ne prestaju. Intezivirane su kod Alepa i sirijska vojska preuzima kontrolu na područjima koje je izgubila u borbi sa pobunjencima. Od početka rata u Siriji 2011 , prema podacima UN, život je izgubilo oko 400 tisuća ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG