Dostupni linkovi

Crna Gora obeležava Dan državnosti


Grb i zastava Crne Gore
Grb i zastava Crne Gore

Crna Gora oeležava 13. jul, Dan državnosti, a predsednik te zemlje Filip Vujanović ocenio je da je decenija od obnove nezavisnosti potvrdila vrednost i nezamenljivost građanske i antifašističke Crne Gore.

On je u utorak uveče na Cetinju, na svečanosti povodom Dana državnosti, rekao da je Crna Gora, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini u korist građana, a ne protiv bilo koga.

"Ni protiv bliskosti sa Srbijom, s kojom želimo najbolje odnose koje poznaje međunarodna zajednica. Ni protiv viševekovnog i tradicionalnog prijateljstva s Rusijom. Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put", rekao je Vujanović, koji danas boravi u radnoj poseti Srbiji.

Taj put, kako je naglasio, nije razilaženje ni sa kim, već pronalaženje "zasluženog mesta u međunarodnoj zajednici", preneo je RTCG.

Crnogorski predsednik smatra da su na Dan državnosti dužni da ponove posvećenost vrednostima antifašizma.

"Na čuvanje drugog, drugačijeg i manjinskog trajno nas obavezuju naše manjine koje su nemerljiva i nedeljiva vrednost Crne Gore, a obaveza njihovog poštovanja garancija je skladnosti i dragocenosti našeg suživota. Duga ekonomska i migraciona kriza jasno je upozorila na rizik ugrožavanja suživota. Zato je naše građansko društvo trajan kapital, koji svi moramo negovati", poručio je Vujanović.

On je ocenio da se "u proteklom milenijumu" nisu menjala stremljenja ka slobodi i sticanju i očuvanju nezavisnosti.

"Zato imamo, ne samo pravo, nego i istorijsku dužnost da obeležavamo i slavimo hiljadugodišnju tradiciju državnosti. Time poštujemo i afirmišemo nacionalni i državni identitet", naveo je Vujanović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću Dan državnosti, uz želje za uspešan razvoj Crne Gore i njenih građana.

Kako se navodi u saopštenju pres službe crnogorske vlade, Vučić je istakao poseban značaj koji Srbija pridaje daljem razvoju dobrih i tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom.

Crna Gora nije samo susedna zemlja, već veoma značajan politički i privredni partner Republike Srbije, sa kojim zajedno radi na realizaciji važnih infrastrukturnih projekata i na daljem unapređenju privredne, ali i saradnje u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa, ističe se u čestitki.

"Verujem da obostrana opredeljenost za članstvo u Evropskoj uniji i saradnja u procesu evrointegracija kvalitativno doprinosi izgradnji naših država, ostvarenju boljeg života naših građana i odnosima u regionu", dodaje Vučić u čestitki povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Vujanović će danas boraviti u radnoj poseti Beogradu tokom koje će se sastati sa premijerom Vučićem, i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićm sa kojim će otvoriti "Crnogorsku kuću".

XS
SM
MD
LG