Dostupni linkovi

Uzaludni protesti srednjoškolaca protiv podjela u Jajcu


Jajce
Jajce

Unatoč protestima srednjoškolaca iz Jajca, koji su vlastima poručili da neće pristati na nove nacionalne podjele u školskim klupama, te da su spremni i na bojkot nastave u septembru, Skupština Srednjobosanskog kantona donijela je odluku o osnivanju nove srednje škole koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu. Tvrde da će djeci bošnjačke nacionalnosti to omogućiti ravnopravan status, s obzirom da trenutno pohađaju dvije srednje škole koje rade po hrvatskom planu i programu.

Nakon što je osnovnu školu završio po sistemu "dvije škole pod jednim krovom", odvojeno od vršnjaka druge nacionalnosti, Tarik ide u u srednju školu u Jajcu u kojoj nastavu pohađa po hrvatskom nastavnom planu i programu, a osigurano mu je izučavanje bosanskog jezika i vjeronauka. Ovaj srednjoškolac kaže da ne želi školu u kojoj bi ponovo bio odvojen od djece druge nacionalnosti.

"To bi samo stvorilo nacionalizam među djecom i samo bi ih zatupilo. Ne smeta nam ništa, družimo se normalno i ja mislim da je to sve stvar kućnog odgoja", kaže ovaj srednjoškolac.

U Jajcu živi gotovo jednak broj Hrvata i Bošnjaka, čija djeca nakona ratnih 90-ih odvojeno pohađaju osnovne škole, dok dvije postojeće srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i program.

U gradu u kojem je tema suživota i dalje osjetljiva, roditeljima djece bošnjačke nacionalnosti sporno je i to što učenici dobijaju svjedožbe sa šahovnicom, odnosno grbom Herceg-Bosne.

Ovih problema svjestan je i učenik Ivica koji kaže da oni trebaju biti riješeni adekvatnim svjedožbama za sve učenike i uvođenjem nacionalne grupe predmeta, dok bi nova škola samo doprinijela širenju naconalizma.

"Nama je problem što nas nakon 20 godina dijele, jer na s osnovna škola nas razdvoji, srednja ponovo spaja. U osnovnoj školi je toliko porast nacionalizma i kad bi se to prenijelo u srednju školu, ja ne znam šta bi se dogodilo u Jajcu. To bi izbio neki rat između Hrvata i Bošnjaka", ocjenjuje Ivica.

Osnovna škola, ilustrativna fotografija
Osnovna škola, ilustrativna fotografija

Igonorirajući poruke učenika koji su prije nekoliko dana izašli i na proteste, Skupština Srednjobosanskog kantona danas je donijela odluku o formiranju nove škole. Tek rijetki su govorili o zahtjevima djece, a pojedini zastupnici, poput Elvedina Mušanovića iz (Stranka demokratske akcije) SDA, čak su doveli u pitanje njihov legitimitet.

"Možemo govoriti i o broju djece koja su izašla na protest. Na medijskim snimcima vidi se da ih je bilo 20-ak i oni ne mogu biti referenca toga šta učenici žele. Koja je to nacionalna struktura koja je bila na tim protestima", odgovorio je Mušanović na novinarsko pitanje kako će zastupnici objasniti djeci zašto ih dijele u školskim klupama.

Protiv osnivanja nove škole, u Skupštini su bili zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) koji su ocijenili da je ovo još jedan od koraka ka definitivnoj podjeli.

"Mene je strah da je ovo realizacija ideje o formiranju trećeg entieteta i da se krenulo od mikro sredina, da se podjeli sve ono što nije dosad, a onda podjela Federacije BiH i države", kazao je Senad Selimović, zastupnik SDP-a.

Ovaj istup su pojedini zastupnici koalicije stranaka okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) okarakterizirali pripremom za oktobarske općinske izbore u Bosni i Hercegovini.

Škola, ilustrativna fotografija
Škola, ilustrativna fotografija

"Dobro je da imamo više škola. Ne znam šta sad ovdje demagogiju provodimo. Pravimo još jednu školu, to je dobro i nemojte ovo politizirati", kazao je Anto Lozančić, zastupnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) "Stjepan Radić".

Da osnivanja škole za djecu bošnjačke nacionalnosti u Jajcu nije dobra ideja, iako predstavnici vlasti tvrde da ona neće imati nacionalni predznak, upozoravano je ovih dana i iz Misije OSCE-a u BiH.

"Jasno je da nema opravdanja za podjelu škola. Moramo ići ka ujedinjenju škola, ne ka njihovoj podjeli", kazao je Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

U Vladi Srednjobosanskog kantona tvrde da nova škola u Jajcu neće predstavljati udar na budžet jer će biti iskorišteni svi resursi postojećih srednjih škola, od prostorija do profesora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG