Dostupni linkovi

Nuland: Podrška evrointegracijama Srbije


Viktorija Nuland i Maja Gojković u Beogradu
Viktorija Nuland i Maja Gojković u Beogradu

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je danas u Beogradu da će SAD uvek podržavati Srbiju na evropskom putu i da cene ulogu Srbije u regionu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Nuland razgovarao o političkoj i ekonomskoj saradnji Srbije i SAD, regionalnoj stabilnosti, tehničkoj saradnji dve zemlje i evropskom putu Srbije.

Nuland je kazala da su SAD zadovoljne što da im Srbija bude partner u trenutku kada "nastavlja put reformi, jača vladavinu prava, slobodu medija, poboljšava okruženje za investicije".

"Uvek ćemo vas podržati na evropskom putu", rekla je Nuland na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa Vučićem.

Ona je kazala da Srbija doprinosi miru i stabilnosti u svetu i da je važan njen uticaj u regionu.

"Cenimo ulogu koju Srbija ima u regionu i uopšte u pomirenju u regionu. Zagovornici smo kosovskog i srpskog dijaloga. Vidimo da se dijalog Beograda i Prištine se poboljšava, to je proces koji traje i trajaće", rekla je Nuland.

Vučić je kazao da je uveren da su politički odnosi Srbije i SAD dobri i dodao da se nada većem broju američkih investitora, zbog čega će Srbija raditi na poboljšanju pravne sigurnosti. Zahvalio je SAD na podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

"Otvaranje poglavlja dugujemo i našim američkim prijateljima koji su nas uvek podržavali", rekao je Vučić.

Nuland je kazala i da SAD neće terati Srbiju da bira izmedju Rusije i SAD.

"Imate dugogodišnju saradnju i vaše su veze čvrste i ne vidimo problem da vi možete imati dobar odnos i sa Rusijom i SAD", rekla je Nuland.

Nuland je pre Beograda posetila Prištinu i Skoplje.

XS
SM
MD
LG