Dostupni linkovi

Podgorica: Hici u inspektora, poruka policiji


Mjesto pucnjave na Predraga Šukovića u Podgorici
Mjesto pucnjave na Predraga Šukovića u Podgorici

Policijski inspektor i bivši načelnik Odjeljenja za organizovani kriminal Predrag Šuković nalazi se van životne opasnosti, nakon što je sa više hitaca ranjen u noge. Nepoznata osoba je pucala u Šukovića oko 10.40 u Njegoševoj ulici u strogom centru Podgorice, prišavši mu s leđa. Šuković je prevezen u Klinički centar, a Njegoševa ulica je blokirana više sati zbog policijskog uviđaja.

Crnogorska policija je saopštila da intenzivno radi na otkrivanju osobe koja je pucala u Šukovića, naglašavajući u saopštenju da ovaj napad smatraju napadom na Upravu policije MUP-a, institucije sistema i državu.

Potencijalni napadač na Šukovića, izvor: Policija Crne Gore
Potencijalni napadač na Šukovića, izvor: Policija Crne Gore

Uprava policije je objavila fotografije potencijalnog osumnjičenog, skinute sa videozapisa, uz poziv građanima da prijave policiji ukoliko ga prepoznaju.

Ime inspektora Predraga Šukovića je postalo poznato široj javnosti nakon što je javno prozvao potpredsjednika Vlade Duška Markovića i bivšeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića za povezanost sa mojkovačkom kriminalnom grupom koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković i Veljović su demantovali navode Šukovića.

Šuković je na portalima pod pseudonimom, postavljao komentare koje je sud protumačio kao prijetnje potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću, zbog čega je prvostepenom presudom Šuković osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora.

Poruka napada: Policajci ne smiju raditi svoj posao

Šukovićev branilac, podgorički advokat Goran Rodić je ocjenio za Radio Slobodna Evropa da je ranjavanje njegovog klijenta poruka policajcima da ne smiju raditi svoj posao.

Predrag Šuković
Predrag Šuković

„Presuda Osnovnog suda kojom je Šuković oglašen krivim za navodne prijetnje je naručeni privatni alibi za rješavanje spora kroz takozvane institucije sistema. Nakon toga, danas se prešlo na vaninstitucionalno djelovanje. Jedinstvo institucije i vaninstitucije ima jedan zajednički cilj. Poruku, da policajci ne smiju raditi svoj posao kada je u pitanju neko ko kontroliše instituciju, kao i dešavanja van institucije. To je ustvari poruka svim građanima Crne Gore“, rekao je Rodić.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović je saopštio novinarima da se nada da će imati priliku da razgovara sa ranjenim policajcem Šukovićem: „To je sasvim sigurno nešto što treba da nas zabrine sve, nešto što nećemo odćutati. Ono što je moja nadležnost ja ću ispoštovati. Nadam se da ću dobiti priliku da razgovaram sa Šukovićem danas tokom dana. Nadam se da svi u Upravi policije u tužilaštvu i u Vladi, znaju koliko je to rizična i teška stvar.“

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

Ranjavanje Predraga Šukovića kratko je prokomentarisao Specijalni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić koji je poručio da su ugrožene osnovne vrijednosti društva. ''Da li se taj čovjek, koji je danas na ulici ranjen, bavio nekim kriminalom? Nije. On je policajac, on se borio protiv organizovanog kriminala", rekao je Katnić.

Ovo nije prvi slučaj da su nepoznati napadači pucali u noge osobama koje su poznate javnosti. Na sličan način, u noge je pucano Predragu Mitroviću nekadašnjem direktoru Uprave za sprječavanje pranja novca i nekadašnjem direktoru Telekoma Olegu Obradoviću, šefu sprovodničke službe zatvora u Spužu Miloju Pekoviću. Svi slučajevi ranjavanja, koji se uglavnom tumače kao posljednja poruka, nikada nisu rasvijetljeni.

Bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori je u posljednje vrijeme označen kao nestabilan zbog eskalacije sukoba između mafijaških grupa i suparničkih narkoklanova posebno u Kotoru i Baru, gde je zabilježen je veliki broj pokušaja ubistava, paljenja automobila i imovine i ubistava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG