Dostupni linkovi

Izraelski tužilac otvara istragu protiv Netanjahua


Benjamin Natanjahu, izraelski premijer
Benjamin Natanjahu, izraelski premijer

Izraelski vrhovni tužilac Avišaj Mendelblit (Avichai) dao je instrukcije da se otvori istraga u vezi sa premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), saopštilo je u nedjelju veče Ministarstvo pravde, a prema navodima medija radi se o sumnjama da su izraelski lider ili neko iz njegove porodice primili velike sume novca iz inostranstva.

Izraelski mediji prenose da se ne radi o krivičnoj istrazi.

Ova istraga mogla bi da bude novi izazov za Netanjahua koji se već bori protiv optužbi o finansijskim nepravilnostima protiv sebe i svoje supruge, navodi agencija Associated press.

Ministarstvo pravde nije, međutim, navelo o kakvim sumnjama se radi.

Izraelski mediji su ovih dana izvijestili da su velike sume novca primljene ali ne u vezi sa političkim kampanjama.

U saopštenju ministarstva je navedeno da su mnogi izveštaji objavljeni u medijima ovih dana u najmanju ruku netačni, ali da se ono neće time baviti u ovoj fazi.

Portparol Netanjahua je u odgovoru na saopštenje upozorio da "kao što se desilo u svim ranijim slučajevima, kada su stvari za koje se ispostavilo da su neosnovane, pripisane Netanjahuu, ni ovdje neće biti ničega - jer nema ničega."

Izraelski TV Kanal dva javio je u subotu da transfer velikih suma novca nije povezan sa kampanjom ili političkim finansiranjem.

Netanjahua i njegovu suprugu Saru prate skandali posljednjih godina, povezani prvenstveno s tvrdnjama da gube vezu sa prosječnim Izraelcima, imajući u vidu kako raskošno žive.

Skandali međutim nijesu zaprijetili njegovoj vlasti već su izvor neprijatnosti i samo su podstakli tvrdnje kako je vlast iskvarila taj bračni par.

Sara Netanjahu je još ranije optuživana zbog lošeg odnosa prema zaposlenima u zvaničnoj rezidenciji u Jerusalimu, a policija je u maju preporučila da se podigne optužnica protiv nje zbog pretjeranih troškova i korišćenja državnih fondova za plaćanje obroka naručenih za porodična okupljanja i plate osobe koja se brine o njenom ostarelom ocu.

Netanjahu je potrošio više od 600.000 dolara javnih fondova na šestodnevni put u Njujork prošle godine, uključujući samo 1.600 dolara na ličnog frizera.


XS
SM
MD
LG