Dostupni linkovi

Chilcotov izvještaj: Optužbe protiv Blaira zbog invazije na Irak


Predsjednk SAD i premijer Velike Britanije, George Bush i Tony Blair, u Briselu, 2005. godine
Predsjednk SAD i premijer Velike Britanije, George Bush i Tony Blair, u Briselu, 2005. godine

U izvještaju Komisije za službenu istragu od 2,5 miliona riječi, za koji mu je trebalo sedam godina istrage, šef tima koji je ispitivao ulogu Velike Britanije u invaziji na Irak 2003. godine, sir John Chilcot naveo je da je vlada tadašnjeg premijera Tonya Blaira odlukom da sa SAD učestvuje u invaziji – podrila autoritet Savjeta bezbjednosti UN.

Kako se navodi u izvještaju, Tony Blair koji je politiku Ujedinjenog Kraljevstva (UK) formirao na osnovu netačnih obavještajnih podataka, je 2002. američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu napisao "sa tobom sam šta god bilo".

"U nedostatku većinske podrške za vojnu akciju, smatramo da je UK svojim djelovanjem podrivalo autoritet Savjeta bezbjednosti UN", rekao je John Chilcot predstavljajući osnovne nalaze istrage.

"Gospodin Blair je precijenio svoju sposobnost uticaja na odluke SAD o Iraku", dodao je.

Chilcotov izvještaj je utvrdio da "nije bilo neposredne prijetnje od Sadama Huseina 2003.", da mirovne opcije nijesu bile u potpunosti iscrpljene i da "vojna opcija nije bila posljednje utočište".

"Mi smo zaključili da je Velika Britanija odlučila da se priključi invaziji na Irak prije nego što su iscrpljene sve mirnodopske opcije za razoružavanje. Vojna akcija u to vrijeme nije bila posljednja opicija", nalazi su petočlanog tima za istragu o ratu u Iraku.

Sir John Chilcot
Sir John Chilcot

Vojna uloga Velike Britanije u Iraku bila je neuspješna, posljedice invazije podcijenjene a post-Sadamov plan za Irak potpuno neadekvatan, utvrđuje Chilcot.

Kako kaže, bivši premijer Blair je upozoren da će vojna akcija u Iraku povećati opasnost od Al Kaidinog djelovanja u Britaniji.

"Takođe smo zaključili: Procjene o tome koliku prijetnju predstavlja iračko oružje za masovno uništenje su predstavljene sa sigurnošću koja nije bila opravdana. I pored eksplicitnih upozorenja, posljedice invazije su podcijenjene. Planiranje i pripreme za Irak nakon Sadama Huseina bile su potpuno neadekvatne. Vlada nije uspjela da postigne svoje zacrtane ciljeve", rekao je sir John Chilcot.

Porodice vojnika Blaira nazvale "teroristom"

Porodice žrtava su na press konfrenciji održanoj odmah nakon objavljivanja Chilcotovog izvještaja u Vestimisteru poručile da se nadaju da su sve strane izvukle lekciju iz ovoga ali i da će zadržati pravo da se ponaosob obrate sudu.

Majka jednog od poginulih vojnika nazvala je Tonya Blaira "teroristom".

Članovi porodica nekih od britanskih vojnika koji su poginuli u Iraku pozdravili su Chilcotov izvještaj jer je, kako su mnogi naglasili "crno na bijelo ukazao na ono na što su oni ukazivali više od decenije".

Rose Gentle, čiji je sin Gordon imao 19 kada je poginuo je rekla: "Sada konačno možemo reći da imamo dokaz. Dvanaest godina borbe za moga sina se isplatilo".

Mnogi su naglasili da konačno osjećaju olakšanje. Gentle dodaje da sada znaju na čemu su i šta mogu da urade.

"Tony Blair treba da bude izveden na sud zbog ubistva. On više ne može bježati od odgovornosti", kaže ova majka ubijenog 19-godišnjaka.

"The Guradian" navodi da su se mnogi od članova porodica borili sa suzama govoreći o onima koje su izgubili i da je bio uočljiv i njihov bijes.

Mark Thompson, čiji je sin Kevin ubijen u Iraku 2007. takođe je teško optužio bivše premijera Tonyja Blaira.

"On je uništio porodice. Mi smo izgubili unučad, ostali smo bez snahe. A on ima sve. Treba mu oduzeti sve što ima kao što je i on uradio nama. To je bio nelegalan rat. Moj sin je umro uzalud. Umro je bez razloga", rekao je ogorčeni Mark Thomson .

Blair: Preuzeću punu odgovornost

Prvo se saopštenjem oglasio bivši britanski premijer Tony Blair, poručivši da će "preuzeti punu odgovornost za bilo koju grešku, bez izuzetka".

Blair još uvjek vjeruje da je bilo bolje ukoniti Sadama Huseina.

Takođe je rekao da "ne vjeruje da je uklanjanje Sadama Huseina uzrokovalo terorizam sa kojim se danas suočavamo na Bliskom istoku ili bilo gdje drugo".

Odluku o ušešću u ratu u Iraku donio je, kaže, sa najboljom namjerom. Blair je još jednom izazio duboko žaljenje za izgubljenim životima, poručujući da će još jednom odati poštu oružanim snagama koje su učestvovale u Iraku.

Blair se naknadno pojavio i na press konferenciji. Ponovio je da preuzima odgovornost za sve "iako sa nekim nalazima nije u potpunosti saglasan".

Priznao je da su posljedice invazije na Irak "krvavije nego što je bilo ko mogao zamisliti" i da je to bila "najmučnija odluka koju je donio kao premijer".

Tražio je od svih koji sumnjaju da se "pokušaju naći u njegovim cipelama u to vrijeme".

Tokom rata u Iraku poginulo je 179 britanskih vojnika, gotovo 4.500 američkih i više od 100.000 Iračana.

Bivši premijer je rekao i da zna da mu neke porodice žrtava nikad neće oprostiti, kao i da žali više nego što iko može zamisliti.

Blair je ustvrdio da je izvještaj pokazao da nije bilo "lažnih obavještajnih podataka", te poručio da se nikad neće "saglasiti da je smrt onih koji su poginuli bila uzaludna".

Jack Straw, tadašnji ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva oglasio se saopštenjem u kojem je rekao "da bi sa vremenskim odmakom, drugačija odluka bila donesena o Iraku".

On je dodao: "Posljedice koje su proizišle iz odluke da se preduzme vojna akcija protiv Iraka pratiće me do kraja života".

Nakon što su Sadam Husein, njegova vlada i vojno rukovodstvo skinuti sa vlasti, Irak je zapao u sektaško nasilje, a taj haos je doprinio kasnijem jačanju militantne grupe "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

Ispred Vestmistera gdje je sir John Chilcot predstavio rezultate sedmogodišnje istrage bio je veliki broj demonstranata.

Kopije izvještaja koji je sačinio Sir John Chilcot
Kopije izvještaja koji je sačinio Sir John Chilcot

Ranije u srijedu britanski "The Guardian" je objavio da bi izvještaj John Chilcota o Iraku morao da odgovori na šest pitanja:

1. Šta je tadašnji britanski premijer Tony Blair obećao tadašnjem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu?

2. Da li je invazija na Irak povećala rizik od terorističkih napada u Britaniji?

3. Da li je invazija bila protivzakonita?

4. Da li su MI6 zvaničnici, odnosno šef službe Richard Dearlove, svjesno iskrivili obajveštajne podatke o programu naoružanja Sadama Huseina?

5. Koliko ozbiljno je Jack Straw, tadašnji šef diplomatije upozorio Blaira o nelagalnosti i posljedicama invazije?

6. Koga još treba okriviti za neuspjeh i brojne izgubljene živote tokom invazije na Irak?

U međuvremenu se oglasio i još uvjek aktuelni, mada u ostavci, britanski premijer David Cameron, koji je poručio da Chilcotov izvještaj treba "pažljivo proučiti", a da je sada najvažnije da se izvuku pouke i nauče lekcije iz grešaka.

"Chilcotov izvještaj o neuspješnom planu invazije je veoma jasan", kaže Cameron.

Njegova vlada je, kako je rekao, preduzela mjere da se izbjegnu problemi koje su imali u Iraku.

Lider laburista Jeremy Corbyn je u raspravi u britanskom parlamentu povodom Chilcotovog izvještaja sugerisao da bi to tijelo trebalo da preduzme korake protiv Blaira zbog obmanjivanja zakondavanog doma UK.

Laburista Alan Johnson je pitao premijera Camerona da li je našao bilo kakav dokaz da su u parlamentu izgovarane laži kada se o tome raspravljalo u Donjem domu u martu 2003. Cameron je odgovorio da ne može naći bilo kakvu optužbu o "namjernom obmanjivanju ljudi", ali da ima pritužbi da informacije sa kojima se raspolagalo nijesu "tačno predstavljene".

Ostaje pitanje koje će biti pravne posljedice ovog izvještaja objavljnog trinaest godina nakon invazije na Irak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG