Dostupni linkovi

Juncker: Farage i Johnson žalosni heroji Brexita


Jean Claude Juncker u Evropskom parlamentu u Strazburu, 5. jula 2016.
Jean Claude Juncker u Evropskom parlamentu u Strazburu, 5. jula 2016.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker oštro je kritikovao britanske političare Nigela Fragea i Borisa Johnsona.

Juncker ih je nazvao "žalosnim herojima" Brexita koji sada odjednom ne žele da vode Britaniju kroz proces izlaska iz EU za koji su se sve vrijeme zalagali.

"Jučerašnji heroji Brexita sada su žalosni heroji današnjice", rekao je Juncker na zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Juncker je primijetio da su sa svojih funkcija povukli oni koji su doprinijeli aktulenoj situaciji u Britaniji i da su postupili kao retro-nacionalisti, a ne kao patriote.

"Patriote se ne povlače kada stvari postanu teške, već ostaju", istakao je predsjednik EK.

Juncker je evropskim poslanicima podnio izvještaj o rezultatima istorijskog prošlosedmičnog summita EU na kojem je britanski premijer David Cameron evropskim liderima prenio odluku Britanaca da napuste blok.

Satiričar Kaya Mar sa slikom Nigela Faragea i Borisa Johnsona
Satiričar Kaya Mar sa slikom Nigela Faragea i Borisa Johnsona

Johnson se povukao iz trke za nasljednika Camerona na premijerskoj funkciji kao i za mjesto šefa konzervativaca, koji je najavio da će u oktobru podnijeti ostavku, dok se Farage u ponedjeljak povukao sa čela euroskeptične Partije za nezavisnost Velike Britanije (UKIP).

Junkcer je pred evropskim poslanicima kritikovao one koji su zagovarali ostanak u EU zbog toga što nijesu znali šta će da rade nakon što zemlja istupi iz EU.

"Umjesto da razvijaju plan, oni napuštaju brod", konstatovao je Juncker.

I liberalni evropski paralmntarac Guy Verhofstadt je upotrijebio isti izraz kritikujući Faragea i Johnsona.

"Bregzitaši me podsjećaju na pacove koji napuštaju brod koji tone. Šta čekate - referendum u Francuskoj ili Italiji možda", rekao je Verhofstadt.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je u EP rekao da se zemlje članice Unije "nadaju da će Britaniju u budućnosti imati kao bliskog partnera", ali je ponovio da će Britanija morati da prihvati pravila Unije o slobodnom kretanju ako želi pristup jedinstvenom tržištu.

"Nećemo rasprodavati naše slobode i neće biti jedinstvenog tržišta po želji", rekao je Tusk poslanicima Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG