Dostupni linkovi

Vučić: Srbija ostaje posvećena evropskom putu


Serbia -- Serbian Prime Minster Aleksandar Vucic speaks during a press conference at the Serbian Progressive Party headquarters in Belgrade, April 24, 2016
Serbia -- Serbian Prime Minster Aleksandar Vucic speaks during a press conference at the Serbian Progressive Party headquarters in Belgrade, April 24, 2016

Mandatar za sastav nove vlade Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da Srbija ostaje posvećena Evropskoj Uniji, kao svom strateškom opredeljenju, ali da će u ponedeljak, u Parizu na Samitu lidera Zapadnog Balkana, tražiti objašnjenje zašto nisu otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Vučić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, naveo i da će tražiti da se Srbiji jasno kaže šta nije uradila šta treba, a poglavlja "ako hoće neka otvore, ako neće, neće".

On je dodao i da očekuje podršku od EU zvaničnika, uključujući Angelu Merkel, Matea Rencija, Fransoe Olanda, Federike Mogerini i drugih.

Rekavši da “predstoji niz različitih godišnjica”, Vučić je rekao da će Srbija poštovati poruku iz Srebrenice da ne dolaze.

"Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet, položimo venac, mi nećemo doći", rekao je Vučić, dodavši da niko nikada nije rekao da misli da novcem može da oda poštovanje.

Vučić je rekao i da se u regionu “vodi hajka oko 11. jula i Srebrenice”, ali da, kako kaže, on u tome nije učestvovao.

"Neću dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu. Mi ćemo poštovati druge narode, ali nikome neću dozvoltiti da gazi Srbiju i srpski narod”, rekao je Vučić, dodavši da je Srbija, od prošlog 11. jula, upućivala samo poruke mira.

Rekao je i da će Vlada Srbije biti formirana u zakonskom roku i dodao da je u drugom krugu razgovora s potencijalnim koalicionim partnerima za novu Vladu razgovarao sa brojnim strankama, ali nije naveo sa kojim to partijama.

XS
SM
MD
LG