Dostupni linkovi

Theresa May i Michael Gove kandidati za Cameronove funkcije


Theresa May
Theresa May

Ministrar pravde Velike Britanije, Michael Gove i ministrica unutrašnjih poslova Theresa May glavni su kandidati za preuzimanje liderske pozicije u Konzervativnoj stranci i funkcije premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

Gove je iznenađujući dodatak trci za mjesto lidera torijavaca, navodi BBC, dodajući da se smatralo da će podržati bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona, koji je pak u četvrtak šokirao politički svijet najavom da se neće kandidovati.

Johnson je uz Nigela Faragea, lidera nacionalističkog UKIP-a, prevodio kampanju za izlazak Britanije iz EU.

Za lidera konezervativaca, a time i poziciju premijera još su se kandidovali ministrica Andrea Leadsom, poslanik Liam Fox i sekretar za rad i obrazovanje Stephen Crabb.

Pobjednik u utrci za čelo konzervativaca biće poznat 9. septembra.

Ranije danas ministrica unutrašnjih poslova, Theresa May objavila je u zvaničnu kandidaturu za lidera Konzervativne stanke i mjesto premijerke Velike Britanije, nakon što je David Cameron podnio ostvaku na obje funkcije nakon Brexita.

Mediji je već zovu nova "čelična ledy" pa slovi kao najozbiljniji kandidat.

Objavljujući obje kandidature ona je jutros obećala da će poštovati volju građana Velike Britanije iskazanu na referendumu o izlasku iz EU prošlog četvrtaka, 23. juna.

"Brexit znači Brexit", rekla je May.

"Kampanja je vođena, glasanje je obavljeno, izalazak je bio veliki i javno mnjenje je dalo svoju presudu. Ne smije biti pokušaja da se ostane u EU, niti pokušaja da se ponovo pridružimo na sporedna vrata, i neće biti drugog referenduma" poručila je May, jedan od nekoliko najozbiljnijih kandidata za Cameronovog nasljednika.

Drugi kako se smatralo ozbiljan kandidat za lidera torijevaca Boris Johnson (Boris Džonson) čija se kandidatura danas očekivala na obje funkcije saopštio se da neće kandidovati ni za lidera torijavaca niti za funkciju premijera. On je bivši gradonačelnik Londona i prijatelj aktulenog premijera Camerona.

“Ovo je momenat nade za Briraniju” rekao je Johnson u obraćanju medijima u četvrtak saopštavajući da se neće kandidovati.

Theresa May je takođe rekla da neće biti opštih izbora u Britaniji prije 2020, kada su i predviđeni na kraju madata sadašnjeg britanskog parlamenta.

Takođe je rekla da nije zagovornik bužeta za hitne slučajeve kojim bi se pomoglo vraćanje stabilnosti u javne fiansije nakon usporavnja ekonomije zbog potresa koji je izazavao referendumski šok.

XS
SM
MD
LG