Dostupni linkovi

Kosovo: Novi Vidovdan, stare poruke


Spomenik knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Spomenik knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici

Verski i nacionalni praznik Vidovdan, koji se obeležava 28. juna, ove je godine okupio znatno manji broj Srba na kosovskom Gazimestanu nego ranijih godina, a više ih je bilo u Severnoj Mitrovici gde je otkriven spomenik knezu Lazaru.

Obeležavanje je počelo vidovdanskom liturgijom u porti manastira Gračanica kod Prištine, a nastavljeno je parastosom ispred spomena obeležja kosovskim junacima na Gazimestanu, dok je u kasnim poslepodnevnim satima u Severnoj Mitrovici otkriven je spomenik knezu Lazaru, što je inače dar Vlade Srbije.

Poručeno je da Srbi moraju da ostanu na Kosovu i da budu složni i jedinstveni.

Policija Kosova je saopštila da je obeležavanje Vidovdana proteklo mirno uz manje incidente.

Jedna kolona je u blizini Južne Mitrovice napadnuta molotovljevim koktelom, ali, kako kažu u Policiji Kosova, nije bilo povređenih niti je pričinjena materijalna šteta. Policija je takođe saopštila da je jedan kombi, koji nije bio uz pratnju policije kamenovan, te da su dve osobe zatražile lekarsku pomoć u Severnoj Mitrovici.

Prethodno su iz Policije za RSE naveli da je osiguran dovoljan broj policajaca kako bi obeležavanje ovog dana proteklo mirno.

Povodom Vidovdana i otkrivanja spomenika knezu Lazaru, autora Miroljuba Stamenkovića, u Severnoj Mitrovici održana je posebna svečanost kojoj su prisustvovali gradonačelnici severnih opština, predstavnici Srba u Vladi Kosova, Srpske pravoslavne crkve, te direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, od kojeg je potekla ideja o postavljanju ovog bronzanog spomenika.

Đurić je kazao da je "Lazar ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu" i dodao da je politička poruka “kosovske legende” i to da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje koje se provlače i kroz novovekovnu istoriju.

Spomenik knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici
Spomenik knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici

"Bez Lazara možemo biti dobri potrošači, možda čak i dobri građani. Ali ne možemo biti uspešan kolektiv, a izazove pred nama ne možemo rešavati kao pojedinci fragmentisani i razjedinjeni", kazao je Đurić.

"Poslednje velike istorijske događaje i izazove dočekali smo dezorjentisani, zbunjeni i bez jasnog kolektivnog identiteta. I danas se često osećamo osujećeno, a u budućnost se ne može ići bez jakih i čvrstih društvenih vrednosti i ideala. Gde naći snagu za nove pobede, nego u nepresušnoj riznici naše prošlosti", naveo je.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, naglasio je da spomenik knezu Lazaru određuje gledanje u daljine, u dolazeće vreme.

"Zato naglašavam da je poruka današnjeg praznika pre svega u potrebi podizanja naše nacionalne svesti i savesti, s namerom da radimo više i delotvornije.”

Za razliku od ranijih godina, ove godine je uočen znatno manji broj okupljenih građana na Gazimestanu.

Rektor Prizrenske bogoslovije u Nišu Milutin Timotijević, prisutnima je govorio o važnosti ostanka Srba na Kosovu za srpski narod.

"Potrebno je da budemo kako valja i da nas bude više. Jer ako nas nema ovde na zemlji, ako srpske majke ne budu rađale, neće nas biti ni pred vratima nebeskim. Hvala vam što ste došli i ponesite nešto od ovoga cveća sa Kosova i Metohije", kazao je.

Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu

Iz Srbije su na Gazimestanu boravili zvaničnici kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, kao i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom. Na kraju samog događaja, grupa mladih je uzvikivala “Kosovo je srce Srbije” i “Krim je Rusija, Kosovo je Srbija”. Policija nije reagovala. Među prisutnima su bili i raseljeni Srbi sa Kosova.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG