Dostupni linkovi

BiH i EU: Korak unazad


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina još je dalje od Europske unije. U prilog toj konstataciji ide vijest kako bh. Predsjedništvo na sjednici u ponedjeljak nije ni raspravljalo o revidiranom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je bio jedan od uvjeta da zemlja 13. srpnja dobije kandidatski status.

Dragan Čović, Bert Koenders i Federica Mogherini prilikom podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU
Dragan Čović, Bert Koenders i Federica Mogherini prilikom podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU

Tada, naime, Unija odlučuje o aplikaciji koju je zemlja podnijela u veljači. Razlog što sporazum nije ni stavljen na dnevni red Kolektivnog šefa države je već ranije poznati stav jednog od trojice članova, Mladena Ivanića, a to je da sporazum – neće podržati.

Sugovornici RSE-a smatraju da je ovim zemlja još jednom pokazala koliko je neozbiljna kada je riječ o europskom putu.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže kako se nada da ta blokada neće potrajati duže od lokalnih izbora. „Nadam se da ćemo se vratiti onome što je racionalno i onome što je dobro za sve građane u ovoj zemlji. Imali smo fazu prilagodbi. Imali smo odobrene kvote. Bićemo izloženi tome da naše robe sada ne mogu izaći iz BiH, nećemo dobiti IPA fondove. Mislim da je ovo bila jedna štetna i iracionalna odluka Vlade RS-a, ali kakva je takva je“, objašnjava Izetbegović.

Ovakvim odnosom bh. Predsjedništva, koje vodi vanjsku politiku zemlje, Bosna i Hercegovina je još jednom pokazala potpunu neozbiljnost.

Žarko Papić, politički analitičar kaže da se na isti način odnosilo i prema Mehanizmu koordinacije koji je također jedan od uvjeta kandidacijskog statusa.

„Mehanizam koordinacije je na podvalu predsjedavajućeg Vijeća ministara proglašen usvojenim, a ispostavilo se da nije. Zbog te podvale se kasni već šest mjeseci. Sada se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokušao provući na telefonskoj sjednici", kaže Papić i upozorava: „Pazite, Vijeće ministara BiH ne vodi spoljnu politiku. Spoljnu politiku u BiH vodi Predsjedništvo. Nemoguće je da takav jedan kapitalan dokument Predsjedništvo prihvata ili ne prihvata na telefonskoj sjednici. Traljavo se pregovaralo. I na kraju zbog te traljavosti doživljavamo samo negativne rezultate. Dakle, nema šanse da aplikacija bude prihvaćena.“

Sličnog mišljenja je i ekonomski analitičar Igor Gavran. On smatra da su članovi Predsjedništva BiH zemlju odveli nazad jer su prvo pristali na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a sada ga potpuno degradirali i prikazali kao nevažnog.

„Onda kada su bh. vlasti prihvatile da je primarni i strateški cilj da se dobije kandidatski status ove godine, bez obzira na cijenu toga čina, pristupilo se novim pregovorima. I sada se vraćamo nazad“, kaže Gavran i dodaje: „Čini se da je bh. vlast potpuno izgubljena i da je godinu dana izgubljeno u nekim praznim obećanjima i ciljevima kojih ustvari nije ni bilo. Kod nas vodeći političari poput članova Predsjedništva olako daju izjave koje se pokažu kao apsolutna neistina. Čak ne ni izvrtanje činjenica nego potpuna laž.“

Jedna od farmi krava u BiH, ilustrativna fotografija
Jedna od farmi krava u BiH, ilustrativna fotografija

Neprihvaćanje Sporazuma najviše pogoduje poljoprivrednicima i gospodarskom sektoru. Vladimir Usorac, predsjednik proizvođača mljekara RS-a kaže da bi njegovo usvajanje značilo krah za bh. poljoprivredu.

„Mi sada na godišnjem nivou prosipamo 40 miliona litara mlijeka, a trebamo dozvoliti bescarinski uvoz iz EU što bi potopilo naše tržište. Došlo bi do potpune obustave proizvodnje mlijeka“, kaže Usorac.

Žarko Papić o ovakvom odnosu vodećih političara u BiH prema EU govori već niz godina: „Od samog početka govorim da njima objektivno nije ni stalo do ulaska u EU, jer bi onda standardi EU pokazali da u BiH postoji barem stotinu Sanadera“.

Usprkos svemu navedenom, stav Evropske unije je jasan. Bez revidiranog sporazuma BiH ne može ići naprijed.

Kao što je rekao šef izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark: „Kada se nešto ispregovaralo malo je kasno da kažete: 'Pa ne sviđa nam se to'."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG