Dostupni linkovi

CG: Uklonjena tabla Kosova koje je postavilo 'Samoopredjeljenje'


Predstavnici Samoopredjeljenja postavljaju tablu na teritoriji Crne Gore 27. juna 2016.
Predstavnici Samoopredjeljenja postavljaju tablu na teritoriji Crne Gore 27. juna 2016.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uklonilo je sa teritorije Crne Gore zastavu Republike Albanije i tablu sa grbom Republike Kosova i natpisima “Republika Kosova” i “Dobro došli” koju su postavili poslanici kosovske opozicione partije "Samoopredjeljenje", javlja dopisnik RSE.

Oznake Kosova su uklonjene pošto su se službenici MUP-a uvjerili, na licu mjesta, da su tabla i zastava bili postavljeni na teritoriji Crne Gore, između graničnog prelaza Kula (Crna Gora) i graničnog prelaza Savine vode sa kosovske strane.

U cilju rješavanja povrede državne granice diplomatskim putem MUP je “o ovom incidentu i povredi državne granice obavijestio nadležnu službu u Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore“ navodi se u saopštenju službe za Odnose sa javnošću .

“U cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i postojanja povrede državne granice, policijski službenici su preduzeli sve mjere u konsultaciji sa nadležnim osnovnim državnim tužiocem, uključujući i uklanjanje pomenute table i zastave.

Tablu su juče u ponedjeljak u znak nezadovoljstva sa procesom razgraničenja Kosova i Crne Gorepostavili poslanici partije "Samoopredjeljenje" sa Kosova koji smatraju da je Kosovo u procesu razgraničenja sa Crnom Gorom oštećeno za 8000 kvadrata.

Kosovske parlamentarce je predvodila Donika Kadaj-Bujup, a tom prilikom je saopšteno da je mjesto gdje su oznake postavljene “ prava granica između Kosova i Crne Gore“.

„Mi, članovi kosovskog parlamenta, postavili tablu koja se nalazi osam kilometara od lokacije kosovske policije a dva kilometra od crnogorske policije”, navedeneo je u saopštenju "Samoopredjeljenja".

Crna Gora i Kosovo potpisali su u avgustu 2015. u Beču sporazum o razgraničenju.

Utvrđena granica je ista kao i granica utvrđena Ustavom nekadašnje SFRJ iz 1974. godine i duga je 80 kilometara. Međutim, ubrzo nakon potpisivanja sporazuma jedan dio opozicije na Kosovu saopštio je da ne prihvata potpisani Sporazum.

U međuvremenu je kosovska strana angažovala nezavisnu međunarodnu ekspertsku komisija koja nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG