Dostupni linkovi

Šulc i EP: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru


Ilustracija
Ilustracija

Nakon britanskog referenduma na kome su se glasači izjasnili za napuštanje EU, Evropski parlament i njegov predsednik Martin Šulc žele da započnu proceduru izlaska te zemlje iz Unije što pre i nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.

Da bi procedura izlaska mogla da započne, London najpre mora zvanično da podnese zahtev za izlazak iz EU.

EU očekuje da "sada britanska vlada dostavi obaveštenje. Samit EU u utorak je za to prikladan trenutak", rekao je u nedelju Šulc za "Bild am zontag".

Isto se može čuti i u Evropskom parlamentu.

Prema pisanju "Frankfurter algemajne zontagscajtungu", najveće političke grupacije u EP zajednički nameravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.

To je neophodno "da bi se izbegla štetna neizvesnost za sve i sačuvao integritet Unije", objavio je FAZ pozivajući se na predlog za održavanje vanredne sednice Evropskog parlamenta.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Šulc je u subotu izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG