Dostupni linkovi

Crna Gora očekuje promjene, ali nastavlja putem EU


Zastave Crne Gore i Evropske unije
Zastave Crne Gore i Evropske unije

Britanski izlazak iz EU u Crnoj Gori se doživljava kao nagovještaj i uzrok predstojećih teških dana za evrointegracioni proces Crne Gore, ali i samu EU čija politika proširenja, prema riječima naših sagovornika, gubi dosadašnji sjaj.

Crna Gora je, za razliku od ostalih zemalja regiona, osim zemalja koje su već članice EU, daleko najviše napredovala u procesu predpristupnih pregovora. Do sada je otvorila ukupno 22 pregovaračka poglavlja, a očekuje se da će ubrzo otvoriti još dva: 12. i 13. - bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, odnosno, ribarstvo. Do sada su privremeno zatvorena 25. i 26. koja se odnose na nauku i istraživanje, odnosno, obrazovanje i kulturu.

Gordana Đurović
Gordana Đurović

Nekadašnja ministarka za evropske integracije, Gordana Đurović smatra da će doći do izvjesnih promjena, ali da Crna Gora mora da nastavi putem reformi kojim već godinama korača.

„Proširenje, kao atraktivna politika EU, svakako će gubiti na svom sjaju u narednih par godina zbog toga što EU zaista mora da se fokusira na unutrašnju konsolidaciju. Mislim da na sam proces pristupanja, ova turbulencija i lanac događaja koji slijedi, isprva neće uticati ali svakako da je slika o EU i njenoj perspektivi, snazi i atraktivnosti poremećena“, rekla je Đurović.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je, reagujući na britanski izlazak iz EU, rekao da će Crna Gora će „nastaviti sa svojom posvećenošću vrijednostima EU i procesom evropskih integracija“.

„Referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju EU ima posebnu osjetljivost i težinu koje obavezuju na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije“, rekao je Vujanović agenciji MINA.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović kaže da je izvjesno da se proširenje neće zvanično zaustavljati, ali da se ne može očekivati da će se odvijati intenzivnom dinamikom.

Biće potrebne godine za pronalaženje institucionalnih rješenja ove krize“, rekao je Radulović.

Momčilo Radulović
Momčilo Radulović

„Crna Gora će, vjerovatno, nastaviti da pregovara i otvara poglavlja, ali je pitanje kada će doći u priliku da, eventualno, zatvori sva poglavlja. Za očekivati je da će i od strane EU doći niz iznenadnih prepreka kojima će se, zapravo, poslati poruka da mi još malo budemo u čekaonici, da radimo na reformama i tako se „zabavljamo“ dok oni rješavaju sopstvene probleme. Prilično sam siguran da slijede teški dani za EU, proces proširenja i evrointegracioni proces Crne Gore.“

Čini se da bi evrointegracioni proces Crne Gore, osim sa evropskom politikom proširenja, mogao biti dodatno otežan trendom pada podrške koji je još uvijek blag.

„Tek će naredna istraživanja pokazati efekat Brexita na podršku građana“, rekao je Nenad Koprivica iz CEDEM-a, koji je danas prezentovano istraživanje realizovao tokom prve polovine juna.

„Kampanja u vezi sa Brexitom je uticala na blagi pad povjerenja u EU. Iako je podrška u odnosu na novembar prošle godine blago pala, ona je i dalje velika jer je iznad 60 procenata. Koliko se Brexit reflektovao na povjerenje građana u EU, vidjeće se u narednim istraživanjima“, zaključio je Koprivica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG