Dostupni linkovi

Referendum u Velikoj Britaniji: Ostati ili izaći iz EU?


London
London

Britanci glasaju u četvrtak na referendumu na kojem će odlučiti o istupanju iz Evropske unije nakon više od četiri decenije.

Svjetski lideri, članice Evropske unije i saveznici pozivaju građane Ujedinjenog Kraljevstva na ostanak u bloku ali će ishod biti neizvjestan skoro dok se ne prebroji i posljednji listić.

Rezultati anketa objavljenih uoči otvaranja birališta, na kojima će 46,5 miliona Britanaca zaokružiti svoj izbor nakon nekoliko mjeseci užarene kampanje, daju skoro jedanke šanse pobornicima "izlaska" i "ostanka".

Rezultat se sa velikim interesom prati u sjedištu Unije u Briselu, ali i prijestolnicama drugih članica i svjetskih sila jer bi njegov rezultat mogao imati odlučujući uticaj na budućnost zajedničkog evropskog projekta, te na ekonomske i političke odnose u svijetu.

Premijer David Cameron je u jednom od posljednjih obraćanja pred glasanje biračima uputio emotivan poziv da odbiju "Brexit", ili britanski izlazak, i zajedno sa drugima rješavaju probleme sa kojima se suočava Evropa i ostatak svijeta.

"Velika Britanija kakvu ja želim – još veću nego sada – je zemlja koja se ne okreće i ne odlazi – ona ostaje i bori se", rekao je Cameron.

"Najveća privilegija u mom životu je da budem u mojoj kancelarij, samo dva metra od mjesta na kojem je Winston Churchill 1940. donio odluku da se bori protiv Hitlera. Nije želio biti sam, želio je biti sa Poljacima, sa Francuzima, sa onima koji se se borili za evropsku slobodu i demokratiju", naglasio je premijer Velike Britanije.

Svjetske ekonomske organizacije "Za EU"

Kampanja se uglavnom vodila oko ekonomskih pitanja, imigracije, i onoga što mnogi kritičari EU smatraju sveprisutnom evropskom birokratskom kontrolom nad pitanjima koji bi treba biti ostavljena samim zemljama članicama.

Cameron je, kao i mnogi u njegovoj Konzervativnoj partiji, kritičan prema Briselu po mnogim pitanjima i referendum je raspisao zbog obećanja datog pod pritiskom euroskeptičara uoči prošlogodišnje izborne pobjede.

David Cameron
David Cameron

No, on smatra smatra da njegova zemlja više može postići podsticanjem na reforme iznutra nego izlaskom iz Unije, koji bi konačan i nepovratan.

Napuštanje najvećeg svjetskog jedinstvenog tržišta od 500 miliona ljudi britanskoj ekonomiji može samo nauditi, zaključile su vodeće svjetske ekonomske organizacije, banke i finasijske institucije u svojim istraživanjima objavljenim uoči glasanja.

Odluka o ostanku, sa druge strane, smatra Cameron, dovela bi do naglog porasta investicija.

Predsjednik Evropske komisije Donald Tusk, američki predsjednik Barack Obama, njegov kineski kolega Xi Jinping i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i saveznici iz NATO-a i Komonvelta britanskih zemalja, pozvali su Britance da glasaju za ostanak.

Poboronici izlaska, predvođeni Borisom Johnsonom, bivšim gradonačelnikom Londona i pretendentom na Cameronovu lidersku poziciju u stranci i na čelu države kažu, pak, da je referendum posljednja prilika da Britanci uzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

Boris Johnson
Boris Johnson

Pored Johnsona, kampanju za "izlazak" je predvodio i Nigel Farage, lider Stranke za nezavisnost.

"Glasajte srcem. Glasajte dušom. Glasajte sa ponosom na ovu zemlju i njene ljude i zajedno možemo 23. juni učiniti praznikom nezavisnosti – velikim danom u našoj istoriji, danom koji je dobar za nas i koji je također dobar za ostatak Evrope jer će nas slijediti drugi narodi", poručio je Farage.

Škotska liderka Nicola Sturgeon je izjavila da bi u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU, Škotska, koja zajedno sa Welsom i Sjevernom Irskom uglavnom podržava ostanak, mogla ponovo održati referendum o nezavisnosti.

Ubistvo Jo Cox

Kampanju je zasjenilo prošlonedjeljno ubistvo laburističke parlamentarke i pobornice "ostanka" Jo Cox. Ubio ju je muškarac sa mentalnim problemima koji je tvrdio da je to uradio "za slobodu za njegove zemlje".

Jo Cox
Jo Cox

Velika Britanije se pridružila tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici 1973. godine, ali je već dvije godine nakon toga održala referendum o daljnjem članstvu, koje je podržano sa dvije trećine glasova.

Rezultat novog referenduma nije pravno obavezujući i za izlazak bi bilo potrebno da Parlament, u kojem dominiraju pristalice "ostanka", odbaci zakon na osnovu kojeg se Velika Britanija pridružila Evropskoj uniji.

Biračka mjesta su otvorena od osam do 23 sata (po srednjeevropskom vremenu) i zvanični rezultati se očekuju u petak rano ujutro, mada će nagovještaj konačnog ishoda biti moguć već tokom noći nakon objavljivanja djelimičnih rezultata.

Kladioničari malu prednost daju "ostanku".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG