Dostupni linkovi

Aktivisti: U napadima na Raku poginulo i ranjeno više civila


Prizor iz Rake, 2013.
Prizor iz Rake, 2013.

Najmanje 18 civila, među kojima dvoje dece, poginulo je u vazdušnim napadima na Raku, uporište ekstremističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji, saopštili su u sredu sirijski opozicioni aktivisti.

Napad, za koji su aktivisti okrivili ruske i sirijske vazdušne snage, dogodio se u utorak uveče pošto vladine snage pokušavaju da povrate gubitke u ofanzivi na Raku koju drže ekstremisti.

Aktivisti grupe "Raqqa is Being Slaughtered Silently", koja se oslanja na izveštaje građana sa teritorije pod kontrolom IDIL-a, naveli su da je u vazdušnim napadima ubijeno 18 ljudi, a da je 28 osoba ranjeno.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je drugačiji bilans, navodeći da je poginulo 25 civila, uključujući šestoro dece, međutim različiti podaci o broju žrtava su uobičajeni u izveštavanju iz građanskog rata u Siriji, koji je počeo u martu 2011. godine.

Obe aktivističke grupe navele su da su za vazdušne napade odgovorene sirijske i ruske snage, međutim koalicija predvođena SAD takođe bombarduje Raku, grad istoimene sirijske provincije.

Sirijski predsednik Bašar Asad je u međuvremenu imenovao mandatara za sastav Vlade Sirije nakon parlamentarnih izbora koji su u toj zemlji održani u aprilu. Opozicija i veći deo međunarodne zajednice odbacili su parlamentarne izbore, koji su održani samo u oblastima pod kontrolom sirijske vlade.

XS
SM
MD
LG