Dostupni linkovi

Još jedan napad na medije završio u fioci za nerasvijetljene slučajeve


Eksplozija automobila dnevnog lista Vijesti, ilustrativna fotografija
Eksplozija automobila dnevnog lista Vijesti, ilustrativna fotografija

Još jedan slučaj napada na novinare i medije koji kritikuju vlast u Crnoj Gori ostaće do daljnjeg nerasvijetljen.

Viši sud u Podgorici potvrdio je posljednju odluku sudije podgoričkog Osnovnog suda Nenada Vujanovića, koji je dva puta oslobađao Podgoričane Marka Šofranca i Nemanju Vukmirovića optužbi da su 26. decembra 2013. godinepostavili 300-400 grama eksploziva ispod kancelarije glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

U optužnici, između ostalog, bilo je navedeno da je Vukmirović postavio eksploziv, a da je Šofranac čuvao stražu no, Viši sud je prihvatio obrazloženje sudije Osnovnog suda da je takva optužba paušalna i neutemeljena jer nije sa sigurnošću utvrđeno da su njih dvojica postavila eksploziv.

Tako je najteži napad na medije i novinare, poslije ubistva urednika dnevnika "Dan" Duška Jovanovića, ostao nerasvijetljen a izvršioci i nalogodavci van domašaja pravde.

Za Mihaila Jovovića to dodatno pojačava sumnju da iza napada stoje državne strukture koje žele da se obračunaju sa onim medijima i novinarima koji kritikuju vlast:

„Sve dok država ne otkrije ko nas je bombardovao te noći ja ću smatrati da je u sve to umiješana država jer mi to pravo daje ovaj kao i svi drugi slučajevi za koje mi sumnjamo da su povezani ili sa nekim iz vlasti ili sa ljudima bliskim vlasti iz mafije, biznisa i tako dalje. Ovo što se nama dešava dešava se zbog toga što mi pišemo na način kako pišemo, a vlastima se očigledno to ne dopada“, kaže Jovović za RSE.

Jovović u izjavi za RSE kaže da ta ista država nije iskoristila mogućnost da od premijera Mila Đukanovića dobije informacije i odgovore na pitanje ko je bombardovao Vijesti:

„Znam da je premijer par mjeseci nakon eksplozije rekao da su u to umiješane neke državne strukture koje ne žele dobro Crnoj Gori. Ja sam nekoliko puta tražio da tužioci i policija ispitaju premijera koji očigledno zna ko su nalogodavci, a sam tim bi se moglo doći i do izvršilaca. Naravno da policiji i tužilaštvu nije ni na pamet palo da to urade. Takođe uvidom u papire iz istrage vidi se da neki ljudi koji imaju neke veze sa tim, a nijesu ova dvojica koji su oslobođeni, nijesu bili ni ispitani.“

Ovakav sudski epilog bombaškog napada na Vijesti je još jednom pokazao nemoć državnih institucija da svoj posao obavljaju profesionalno, kaže za RSE Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje:

„To uliva jedno osjećanje opšte nesigurnosti za sve one koji su neistomišljenici ove vlasti jer oni u konačnici nijesu ni fizički bezbjedni , odnosno u trenutku kada se desi neka vrsta napada možete biti gotovo sigurni da taj slučaj neće do kraja biti istražen a nalogodavci i izvršitelji procesuirani ukoliko nijesu dovoljno podobni.Mislim da je to porazno i nije to samo loša poruka prema onima koji u okviru medija pokušavaju da problematizuju dominantne projekte moći nego je to prijeteća poruka svima onima koji se ne slažu sa vladajućim strukturama i sa paralelnim centrima moći.“

Inače, bombaški napad iz 2013. godine je samo jedan u nizu napada na imovinu Vijesti.

Podsjetimo, tokom jula i avgusta 2011. godine u požarima su uništena četiri vozila tog dnevnog lista.

Ni u tim slučajevima do danas nijesu otkriveni počinioci niti nalogodavci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG