Dostupni linkovi

Sve barikade mosta na Ibru


Most na Ibru koji deli Mitrovicu na južni i severni deo
Most na Ibru koji deli Mitrovicu na južni i severni deo

Stanovništvo Severne i Južne Mitrovice ima podeljeno mišljenje kada je u pitanju otvaranje glavnog mosta na Ibru u ovom gradu. Sporazum o uklanjanju "Parka mira" na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici postignut je avgusta 2015. godine u Briselu. Evropska unija, odnosno Kancelarija EU na Kosovu, nadležna je za njegovo sprovođenje.

Obnova mosta trebalo je da bude završena do juna 2016, kada bi bio otvoren za pešake i vozila. Nakon što je “Park mira” ograđen, drugih radova nije bilo, a jedna strana mosta otvorena je za pešake.

U izveštaju Vlade Kosova za Evropsku uniju, koji je potpisala ministarka za dijalog, Edita Tahiri, navodi se da je Srbija “praktično blokirala proces sprovođenja, ne preduzimajući nijedan korak za sprovođenje svojih obaveza”, ističući da je Srbija zakasnila sa uklanjanjem barikade, odnosno “Parka mira”, na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, te da EU “nije bila u stanju da počne proces revitalizacije, koji je trebao da se okonča juna 2016”.

Iz kancelarije Evropske unije na Kosovu kažu da napredak revitalizacije mosta zavisi od konstruktivnog učešća i dobre volje svih strana. Oni za RSE navode da Evropska unija kroz svoju ulogu moderatora, radi sa svim stranama u cilju omogućavanja sprovođenja onoga što je dogovoreno, i što će voditi održivim rešenjima, te da će redovno i blagovremeno informisati građane Mitrovice o svim promenama i razvoju situacije.

Marko Đurić
Marko Đurić

Direktor kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije Marko Đurić, izjavio je za RSE da bi bilo korisno da na “najnovija uslovljavanja predstavnika prištinskih institucija reaguju predstavnici međunarodne zajednice” jer, kako dodaje, izlaženje izvan okvira dijaloga i “izmišljanje novih uslova svakako neće doprineti ni normalizaciji”.

Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice se ne izjašnjavaju po ovom pitanju, ali je Agim Bahtiri, gradonačelnik južnog dela, rekao da su razgovori o pronalasku rešenja za most u toku sa evropskim zvaničnicima.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica po ovom pitanju imaju različite stavove.

Samostalni odbornik Igor Simić kaže da je otvaranje mosta na Ibru trivijalan problem, u odnosu na one sa kojima se suočavaju građani u Severnoj Mitrovici 17 godina, smatrajući da je napravljena ogromna greška, jer je podignuto na „nivo Brisela“, s obzirom da kako navodi mnogo bitniji politički dogovori, pre svega o zajednici srpskih opština nisu ispunjeni, smatra on.

„Ja ne vidim razlog čemu toliko podizanje tenzije oko jednog mosta, posebno imajući u vidu činjenicu da između južnog i severnog dela grada postoji nekoliko mostova, koji su apsolutno funckionalni i preko kojih se normalno odvija i motorni i pešački saobraćaj."

Odbornik Alijanse za budućnost Kosova Gzim Ljuši kaže da su oni za to da se most otvori.

„Mi smo bili za to da ljudi putuju to slobodno, taj most je blokiran, pa zato tražimo da što pre bude slobodno kretanje iz južne strane i severne.“

Barikada "Park mira"
Barikada "Park mira"

Nedžad Ugljanin, odbornik ispred bošnjačke zajednice u Severnoj Mitrovici, kaže da su oni za otvaranje mosta prema sporazumu iz Brisela, ali da to najmanje zavisi od njih.

Zavisi na najvišem nivou između Vlade Republike Srbije i Vlade Kosova, i implementatora tog sporazuma kao što je Brisel. Mi smatramo da nije samo most u pitanju, već i druga pitanja koja su barijera samom otvaranju, formiranje asocijacije, tj. zajednice srpskih opština i postoje problemi koji se nadovezuju jedan na drugi. Mi smo za to da se sporazumi iz Brisela što pre realizuju jer će i građani severnog dela osetiti slobodu kretanja, i sa jedne i sa druge strane. Mi nismo bili podstrek niti za zatvaranje, niti za bilo kakve problematične situacije sa bezbednosnog aspekta, kao zajednica. Mi smo uvek pokušavali da nametnemo miroljubivo rešenje, rešenje zajedničkog suživota i tolerancije između dve većinske zajednice, od koji najviše zavisi, a ne zavisi od ostalih manjinskih zajednica, nažalost takva je slika Severne Mitrovice.”

“Park mira“ postavili su 18. juna 2014. godine lideri Severne Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Prva barikada na ibarskom mostu podignuta je 2011. godine u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu, a nakon što je preuzela kontrolu na dva prelaza na severu sa Srbijom.

A evo šta građani srpske i albanske zajednice misle o tome treba li, ili ne otvoriti most na Ibru:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG