Dostupni linkovi

MMF: Bregzit bi oslabio odnose između članica evrozone


Logo MMF-a
Logo MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio danas da britansko izglasavanje raskida sa Evropskom unijom sledeće nedelje moglo da potisne privredni rast i oslabi odnose koji povezuju članice evrozone.

U novom izveštaju o evrozoni, MMF je upozorio da je 19 članica evrozone već suočeno sa rastućim sumnjama iznutra koje mogu da oslabe njihove odnose, kao i sa tenzijama zbog izbegličke krize i finansijskih poteškoća, prenosi agencija Frans pres.

Glas za istupanje Britanije iz Unije bi mogao da pogorša takav trend, navodi se u izveštaju.

"Potrebne su snažne kolektivne akcije za ublažavanje evroskepticizma i vraćanje poverenja u monetarnu uniju. Glaz za izlazak iz Unije bi mogao da pogorša ove tenzije, doprinoseći dodatnom evroskepticizmu i neizvesnosti", dodaje se u izveštaju Fonda.

Portparol MMF-a Geri Rajs je upozorio da bi britansko izglasavanje raskida sa Evropskom unijom sledeće nedelje zadalo udarac tržištima i otežalo privredni rast.

"Glas za izlazak iz EU bi izazvao produžetak perioda povećane neizvesnosti, volatilnosti na finansijskim tržištima i sporiji rast, pošto bi Velika Britanija morala da pregovara svoje nove odnose sa EU", izjavio je Rajs na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.

U obraćanju, nedelju dana uoči referenduma o Bregzitu 23. juna, Rajs je naglasio novinarima da on ne "pali signal za uzbunu", već bi to pre "okarakterisao kao da MMF radi svoj posao... na objektivan, nepristrasan način".

XS
SM
MD
LG