Dostupni linkovi

Fijat smanjuje proizvodnju i otpušta radnike


Fijat Kragujevac, ilustrativna fotografija
Fijat Kragujevac, ilustrativna fotografija

Direktorka kompanije Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija Silvija Verneti saopštila je predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da će posle letnjeg odmora u avgustu rad fabrike biti organizova u dve smene.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković kaže za Radio Slobodna Evropa da ih je direktorka obavestila da je kompanija tu odluku donela nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Prema njegovim rečima, sindikat je očekivao da će Vlada Srbije, koja je vlasnik 33 odsto kapitala u FCA, ranije reagovati i pokušati da sa menadžmentom fabrike dogovori proizvodnju novog modela i tako nađe rešenje za problem zbog smanjenog plasmana postojećeg modela 500L.

"Premijera Aleksandara Vučića smo dve godine pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, ali se to nije dogodilo i očigledno je da ove godine neće biti novog modela. Uz to, nije završen auto put Kragujevac - Koridor 10 i modernizovana pruga Kragujevac - Lapovo, što je bila obaveza Vlade Srbije", kaže Marković.

On navodi da je odluka kompanije izuzetno loša vest, jer će to značiti smanjenje broja zaposlenih i otpuštanje radnika.

"Rad u dve smene znači da ćemo imati određeni broj radnika koji će biti višak i već od sutra počinjemo razgovore sa menadžmentom oko principa socijalnog programa i modela odlaska radnika po principu dobrovoljnosti", naglašava Marković.

Prema njegovim rečima, u FCA u Kragujevcu zaposleno je oko 1.200 radnika, koji rade u tri smene, od kada je počela proizvodnju automobila 500L, i dnevno se proizvedi oko 645 vozila, ali je u poslednje dve godine bilo kraćih prekida u proizvodnji, zbog problema sa dobavljačima ili smanjene tražnje vozila.

"Ovo sada je najozbiljniji problem za nas jer se mi vraćamo na režim rada u dve smene što je izuzetno veliki problem za fabriku i sve zaposlene u njoj", ocenjuje Marković.

XS
SM
MD
LG