Dostupni linkovi

Cazeneuve i Hollande: Ubistvo policajaca 'teroristički čin'


Predsjednik Francois Hollande (D) premijer Manuel Valls (u sredini), i ministar policije Francuske Bernard Cazeneuve (L)
Predsjednik Francois Hollande (D) premijer Manuel Valls (u sredini), i ministar policije Francuske Bernard Cazeneuve (L)

Francuski predsjednik Francoise Hollande i ministar policije Bernarde Cazeneuve saopštili su da je ubistvo dva francuska policajaca u Parizu "teroristički čin".

Na hitnom sastanku kabineta Cazeneuve je u utorak saopštio:

"Terororistički napad dogodio se juče".

Dodao je da je vlada u potpunosti mobilizovana zbog terorističkih prijetnji i da su do sada od početka godine izveli 100 hapšenja.

Ubistvo dvojice policaja od strane čovjeka koji tvrdi da pripada militantima takozvane "Islamske države" (IDIL) je neupitni teroristički akt saopštio je i predsjednik Francuske Francoise Hollande.

Policijski komandant izboden je na smrt ispred svoje partnerke, takođe policijske zaposlenice, a dijete je uzeto je kao taoc ispred svog doma u blizini Pariza.

Partnerka je kasnije pronađena mrtva ali je trogodišnje dijete preživjelo.

Napadač, Larosi Abala, 25-godišnjak, od ranije je poznat policiji jer je bio u zatvoru zbog veza sa džihadističkim grupama. Ubijen je tokom policijske akcije u domu ubjenog policijskog para u Magnavilu.

Abala je živio u obližnjem mjestu Monte la Džoli i 2013 bio je osuđen za "kriminalno udruživanje i pripremanje terorističkih napada."

Bio je osuđen na tri godine zatvora, ali mu je kazna umanjena za šest mjeseci, a osuđen je za regrutovanje boraca za odlazak u džihad u Pakistan.

Novinska agencija povezana sa IDIL-om Amak saoptila je da je borac "Islamske države" izveo napad.

Francuska je u vanrednom stanju još od napada na Pariz 13. novembra 2015 u koima je ubjeno 130 ljudi.

Vanredno stanje sa najvećim stepenom uzbune produženo je i za vrijeme trajanja Evropskog fudbalskog prvenstva EURO 2016, koje je počelo prošlog petka i trajaće do 10. jula.

XS
SM
MD
LG