Dostupni linkovi

Agani: Investicije Srbije bez dogovora miješanje u unutrašnje stvari Kosova


Ministar za prostorno planiranje Kosova, Ferid Agani
Ministar za prostorno planiranje Kosova, Ferid Agani

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Kosova, Ferid Agani, izjavio je za RSE da investicije Srbije u jednom dijelu teritorije Kosova, a reč je o projektu izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu, bez dogovora ili ranijeg obaveštenja, predstavlja uplitanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

Vlada Srbije najavila je finansiranje izgradnje naselja "Sunčana dolina" sa 300 stanova i pratećih sadržaja, a izgradnja bi trebalo da bude gotova za godinu dana.

Prema rečima ministra Aganija, tako veliki projekti moraju da prođu kroz centralne institucije.

„Ovo treba da se smatra kao uplitanje zato što nismo imali nikakvu raniju zvaničnu informaciju o tome da Srbija želi da realizuje jedan donatorski projekat za srpsku zajednicu na Kosovu“, kaže Agani.

On dodaje i da za bilo kakvu gradnju unutar teritorije Kosova, same opštine moraju da dobiju odgovarajuću dozvolu.

„Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kao deo Vlade Kosova, odlučno je da sve projekte u tom delu zemlje sprovede na osnovu zakona koji su na snazi, i u tom aspektu smo obavestili opštinske organe da je neophodno ispoštovati zakone. Tako da, opština Zvečan pre izdavanja bilo kakve dozvole za izgradnju mora najpre da poseduje razvojni plan opštine i zonsku kartu opštine“, kazao je Agani.

Ministar Agani dodaje da se Vlada trudi da stvori normalne uslove za sve građane Kosova, kao i za povratnike, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

„Znate da su oni godinama odbijali saradnju sa centralnim institucijama. Poslednjih godina situacija je drugačija i integracija je mnogo bolja. U 2015. je izdvojen i znatan deo budžeta za tekuću godinu“, dodao je Agani.

Sporazum o izgradnji naselja “Sunčana dolina“ potpisale su prošle godine Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i Opština Zvečan koja funkcioniše pod sistemom Srbije.

XS
SM
MD
LG