Dostupni linkovi

Fajon: Bitka za Evropu pravih vrednosti još nije izgubljena


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Evroposlanica Tanja Fajon poručila je danas u Sarajevu da se Evropska unija u poslednjih godinu dana suočava sa najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata, ali da bitka za Evropu pravih vrednosti još nije izgubljena.

Govoreći na panelu "Šta donosi Bosni i Hercegovini članstvo u EU?", u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH i Instituta Fridrh Ebert, Fajon je rekla da se u Evropskom parlamentu iz dana u dan trudi da doprinese krojenju humane i razumne politike, ne samo kada su u pitanju migracije, već i politika proširenja.

"I bez obzira na to u kakvom je trenutnom stanju EU, ubeđena sam da je to jedini pravi put za BiH. Jer vrednosti na kojima je izgrađena EU su upravo vrednosti koje bi morale biti i temelj BiH društva: saradnja, ujedinjenost, solidarnost, razumevanje, toleranca, višeetničnost i suživot", navela je.

Sa žaljenjem je konstatovala da se ove vrednosti u BiH previše često ne poštuju i ono što me najviše brine je što ove vrednosti bivaju nadglasane ponašanjem sebičnih i neodgovornih interesa pojedinaca.

Napomenula je, međutim, da put prema punopravnom članstvu u EU nije cilj sam po sebi i strogo ispunjenje zahteva Brisela, već je to, kako je rekla, put tokom kojeg društvo prolazi kroz radikalne promene, menja se na bolje, usvaja nove zakone i sprovodi reforme, i prevashodno teži ka tome da svojim državljanima omogući bolje uslove živote.

XS
SM
MD
LG