Dostupni linkovi

Ambasador Rusije: BiH ne treba da ide u NATO


NATO logo
NATO logo

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da Rusija smatra da BiH ne bi trebalo da ulazi u NATO, ali da odluko o tome treba da donesu gradjani BiH na referendumu.

"Pitanje je šta NATO može uraditi za BiH. Može li pojačati njenu bezbednost ili stabilnost, kako može doprineti statusu BiH u Evropi i celom svetu, a što je najvažnije, može li izgraditi kohezivnije društvo? Još nisam čuo uverljiv dokaz da bi to moglo biti tako, naprotiv", naveo je Ivancov za banjalučke Nezavisne novine.

"Zato je naša preporuka da BiH ne bi trebalo da ide u članstvo. Istovremeno, moram reći da konačna odluka leži na gradjanima ove zemlje. Verujem da referendum može dati odgovor na to pitanje", naglasio je on.

Ruski ambasador u BiH je ocenio i da je Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) prevazidjena, jer on u BiH više ne igra aktivnu ulogu.

Osim toga, istakao je Ivancov, OHR tera strane u BiH da traže pomoć sa strane, a to ih sprečava da same pronadju rešenja.

Govoreći o odnosima BiH i Rusije i ulozi koju njegova zemlja ima u BiH, ruski ambasador je rekao da Rusija ima veći stepen saradnje sa Srbijom, ali da to "ne znači da zanemaruje BiH".

On je dodao da Rusija ima jake veze, posebno sa Republikom Srpskom, ali da to nikako ne znači da zanemaruje Federaciju BiH.

XS
SM
MD
LG