Dostupni linkovi

Pod pritiskom terorističkih prijetnji i štrajkova počeo EURO 2016


Euro 2016: Navijačka zona u Parizu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Euro 2016: Navijačka zona u Parizu

Utakmicom Francuska - Rumunija 10. juna otvoreno je još jedno prvenstvo Evrope u fudbalu, u Francuskoj, koja je u vanrednom stanju, još od terorističkih napada na Pariz, 13. novembra prošle godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Mediji podsjećaju da su u jednom od tih napada bombaši samoubice neuspješno pokušavali da uđu na Stade de France, na kojem će se odigrati prva i finalna utakmica.

No, za sigurnost ove i svih ostalih utakmica na 10 terena i mjesta na kojima će se nadmetati 24 evropske selekcije brinuće 90.000 pripadnika snaga bezbjednosti.

Osim prijetnji terorističkim napadima francuske službe bore se sa najavljenim neredima i štrajkovima radničkih sindikata, koji žele iskoristiti priliku da pod prijetnjom obustave rada vlasti prisile na njihove zahtjeve, koji se prvenstveno odnose na sporni zakon o radu.

Mašinovođe su zaprijetile da će obustaviti saobraćaj na liniji prema Stade de France u Sen Deniju, koji se nalazi odmah izvan Pariza, gdje će večeras početi prvenstvo.

Međutim predsjednik Francuske, Francoise Hollande, poručio je da će preduzeti “sve neophodne mjere“ da bi zemlja nastavila da funkcioniše.

Kako je rekao Hollande, svi imaju obavezu da omoguće da sve protiče bez bilo kakvih incidenta.

Apelujem na osjećaj odgovornosti svakoga, jer ako država mora obavljati svoju dužnost, a hoće, preduzećemo sve neophodne mjere” , poručio je.

Sindikati ne odustaju

U međuvremenu je ministar transporta, Alain Vidalies, za Radio Evropa 1 poručio da je Vlada “izdala naređenje” da vozovi i metro i moraju voziti navijače na stadion i da će to i činiti.

Ako je zahtjev izdat….. onda će tako biti”, rekao je ministar i dodao: ”Neće više biti pregovora”.

A došlo je i do pvog sukoba navijača i policije u Marseju gdje je oko 250 navijača Engleske gađalo policiju limenkama ispred jednog bara, i uhapšena su dva Engeleza. Policija je za rastjerivanje navijača koristila suzavac. Uhapšen je i jedan Francuz zbog krađe fudbalskih majica engleske reprezentacije.

U subotu (11. juna) će se u Marseju odigrati meč Engleska Rusija. Francuske i britanske vlasti su saopštile da su odlučni da ne dozvole ponavljanje nereda u ovom francuskom lučkom gradu koji su se dogodili 1998., na Svjetskom kupu kada su engleski huligani izazvali sukobe sa navijačima Tunisa.

Istovremeno je izdat nalog da privatni kamioni za transport otpada sakupe ogromne količine smeća koje već danima trunu po ulicama Pariza.

“Sve smeće će biti pokupljeno, počevši odmah, danas,” rekla je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, dodajući da je tokom noći 50 kamiona počelo sa radom i da je još 30 jutros izašlo na ulice da sakupe smeće koje se nagomilalo zbog štrajka komunalnih radnika.

Ministar sporta, Thierry Braillard apelovao je na sindikate da misle na fudbalske navijače.

“Dok postoji vrijeme u kojem se štrajkovi mogu održavati, mi smo sada neposredno uoči događaja u kojem oni žele da onemoguće neke od navijača da dođu do stadiona,” kazao je minister dodajući: ”To naprosto nije normalno”.

Sindikati su, međutim, u petak ponovo poručili da ne odustaju od štrajka.

Finalni turnir EURO-a 2016, kako je predviđno biće najveći ikad održan, sa 51 utakmicom na 10 lokacija, uključujući stadione u Bordou, Lilu, Lionu i Nici.

Izgradnja novih sportskih terena za EURO 2016 kao I renoviranje istorijskih stadiona kao što je onaj u Marseju, Stade Velodrome koštala je 1.6 milijardi eura.

Francuska je bila domaćin EURO 1984, i tada ga je i osvojila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG