Dostupni linkovi

Pristupanje Crne Gore NATO savezu napreduje, opozicija oštro protiv


Zastave NATO i Crne Gore na zgradi Skupštine u Podgorici
Zastave NATO i Crne Gore na zgradi Skupštine u Podgorici

Crna Gora je prešla dodatna dva koraka ratifikacijom pristupnog protokola za prijem u NATO u parlamentima Islanda i Slovenije.

Započeti proces ratifikacije izazvao je polemiku u Skupštini Crne Gore između poslanika koji se protive članstvu Crne Gore u NATO i zastupnika tog integrativnog procesa.

Protivnici NATO upućuju pisma parlamentima NATO zemalja sa zahtjevom da se ne ratifikuje pristupanje Crne Gore alijansi, međutim u slučaju Slovenije i Islanda nije bilo efekta.

Potpuno suprostavljeni stavovi partija vlasti i dijela opozicije o integracijama NATO savez su se čuli tokom skupštinske rasprave o upućivanju crnogorskih vojnika u misiju Ujedinjenih nacija u Zapadnu Saharu za praćenje referendumskog procesa. Neposredan povod su dvije ratifikacije pristupnog protokola za prijem Crne Gore u NATO, Islanda i Slovenije.

Milan Knežević iz opozicionog Demokratskog fronta je ocjenio da i ova mirovna misija ima za cilj brže priključenje Crne Gore alijansi, protiv čega je njegova politička opcija: „Vi ste admirale Samardžiću odlučili da treba tamo da pošaljete naše vojnike kako bi ste pokazali dodatnu NATO servilnost u susret ratifikaciji ovih sramnih protokola koji ne odražavaju većinsku volju crnogorskog naroda.“

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić je rekao da je priključenje Crne Gore NATO savezu politička, a ne odluka vojske: „Da li će Crna Gora biti članica bilo koje organizacije su političke odluke. A u zemljama u kojima je na snazi vojna hunta, može se očekivati da to bude vojna odluka. Moj i zadatak članova generalštaba je da stručno analiziramo i predložimo u kojoj misiji mogu da učestvuju pripadnici vojske, a svakako odluka je u skladu sa Ustavom i zakonom na ovom parlamentu.“

Nakon što su poslanici u crnogorskom parlamentu dobili informaciju da su islandski i slovenački parlament ratifikovali pristupni protokol za prijem Crne Gore u NATO, reagovali su poslanici opozicionog Demokratskog fronta koji su uputili javni zahtjev parlamentima NATO zemalja, da ne odobre pristup Crne Gore alijansi jer će kako upozoravaju, „učlanjenje Crne Gore u NATO bez održavanja referenduma, uticati na eskalaciju političke krize u zemlji“.

Pred sam kraj radnog vremena u srijedu 08.06. poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je najavio da će slično pismo uputiti i ostalim parlamentima NATO zemalja. „Slično pismo prevešćemo na jezikje svih zemalja u kojima će da se ratifikuje ovaj protokol. Ne kažem da gajimo nade ili iluzije da će neko odustati od ratifikacije zbog tog našeg pisma“, rekao je Radunović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja, ne vidi problem u pisanju pisama dijela opozicije, a ujedno izražava zadovoljstvo što je ratifikacija pristupnog protokola počela.

„Što se tiče ovih koji pišu pisma za NATO neka pišu i dalje. Koliko ima efekata vidjeli smo u parlamentu Slovenije. Uspjeli su da okrenu trojicu protiv, a to bi i moja pokojna baba uradila. Tako da neka nastave, takvom njihovom pričom ćemo samo dobiti“, kaže Škrelja.

Slaven Radunović kaže da je jedini cilj protivnika članstva Crne Gore u NATO održavanje referenduma o tom pitanju: „Oni koji promovišu priču da Crna Gora ima jaku volju da uđe u NATO, oni ne razmišljaju o raspisivanju referenduma jer znaju da ne mogu da ga dobiju. Da mogu da ga dobiju Milo Đukanović bi sjutra raspisao referendum. Mene samo čudi što mnoge države koje se razmeću sa pričom o demokratiji, spremne su da zažmure na jedno oko i da ratifikuju protokol, kad je Crna Gora u pitanju, iz svojih sebičnih razloga. Jer imaju razlog da dobiju još jednu članicu i da onome koga doživljavaju glavnim neprijateljem, to je Rusija, zabodu prst u oko.“

O načinu kako će se odlučiti o pristupanju NATO savezu u Crnoj Gori, odluku će donijeti parlament rekao je Obrad Mišo Stanišić iz Demokratske partije socijalista: „Doći će red da u ovom domu odlučimo kako ćemo se izjašnjavati o članstvu naše države u NATO savez. Prvo moramo donijeti odluku da li će to biti na referendumu ili u parlamentu, a zatim kako se ovdje dogovorimo.“

Očekivanje vladajućih partija u Crnoj Gori je da se ratifikacija pristupanja Crne Gore alijansi nastavi i u ostalim parlamentima NATO zemalja. Mađarski parlament bi, prema najavama, trebalo da ratifikuje pristupni protokol za prijem Crne Gore u NATO savez 13.juna.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Milutin Simović je najavio da će parlament uskoro otvoriti temu pristupanja Crne Gore NATO alijansi, jer će parlamentarci danas podnijeti novu Rezoluciju o podršci Crne Gore u pridruživanju NATO savezu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG