Dostupni linkovi

Venecuelanski demonstranti se sukobili sa policijom


Karakas, ilustrativna fotografija
Karakas, ilustrativna fotografija

Venecuelanska policija upotrebila je sinoć suzavac tokom sukoba sa više hiljada demonstranata koji zahtevaju da izborna komisija dozvoli održavanje referenduma koji bi omogućio glasanje o opozivu predsednika države Nikolasa Madura pre isteka njegovog mandata.

Demonstranti su sinoć pokušali da se probiju do sedišta Nacionalne izborne komisije u centru Karakasa, ali ih je u tome sprečila interventna policija, koja je u jednom trenutku ispalila i suzavac, prenela je agencija AFP.

To su četvrti protesti istim povodom u isto toliko nedelja, a policija je svaki put sprečila demonstrante da dođu do centra prestonice.

Venecuelanska vlada je prošlog meseca započela dijalog sa opozicijom, a u tom procesu posreduje bivši španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero i bivši predsednici Paname i Dominikanske republike.

Unija južnoameričkih zemalja, koja podržava napore posredovanja u pregovorima, juče je saopštila da se predstavnici opozicije nisu pojavili na poslednjem zakazanom sastanku u Dominikanskoj republici.

Oni su pozvali Madurove kritičare da se vrate za pregovarački sto čim je pre moguće, ističući da je to "jedini način da se potvrde mir, koegzistencije i dijalog kao oruđe za međusobno razumevanje među građanima Venecuele".

Veći deo opozicije je uveren da vlada pokušava da kupi vreme i da nema nameru da ispuni njihov zahtev da odredi datum do kraja godine za održavanje referenduma i oslobađanje više desetina opozicionara iz zatvora, koje opozicija smatra političkim zatvorenicima.

Lider udružene opozicije Hesus Torealba je juče izjavio da su izborne vlasti prihvatile 1,3 miliona potpisa prikupljenih u okviru peticije za održavanje referenduma o opozivu predsednika. On je dodao da će danas biti objavljeni detalji sledeće faze peticije, tokom koje je potrebno prikupljanje više od četiri miliona potpisa.

XS
SM
MD
LG