Dostupni linkovi

Predsednik Filipina pozvao građane da pucaju na dilere droge


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Novoizabrani predsednik Filipina Rodrigo Duterte pozvao je građane da mu pomognu u ratu protiv kriminala i apelovao na one koji poseduju oružje da "ubijaju dilere drogom koji se opiru hapšenju i prave probleme" u njihovim naseljima.

Duterte je u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih kako bi proslavili njegovu pobedu na predsedničkim izborima, rekao da će Filipinci koji mu budu pomogli "u krvavom ratu protiv kriminalaca biti nagrađeni", prenela je agencija AP.

"Molim vas da ne oklevate i da nas nazovete, da nazovete policiju ili da to sami uradite ako imate oružje. Imate moju podršku u tome", rekao je Duterte na skupu u gradu Davao na jugu zemlje, a koji je direktno prenošen na državnoj televiziji.

Ako se diler droge opire hapšenju ili dovođenju u policijsku stanicu i umesto toga preti građaninu pištoljem ili nožem "možete da ga ubijete", rekao je novi predsednik Filipina i dodao: "Upucajte ga i daću vam orden."

Duterte je u govoru, u kojem je upozorio na sve veću trgovinu drogom na Filipinima, u koju su uključeni čak i policajci, zatražio od tri policijska generala iz nacionalnog policijskog kampa u Manili da podnesu ostavke zbog učešća u krivičnim delima koja nije naveo.

On je zapretio da će ih, ako ne podnesu ostavke, javno poniziti i rekao da će naložiti reviziju odbačenih krivičnih slučajeva koje su vodili još aktivni policajci, kako bi očistio redove policije od kriminala.

Duterte, koji je bio dugogodišnji gradonačelnik Davaoa i bivši državni tužilac, rekao je da policajci čine krivična dela "ili iz velike pohlepe ili velike potrebe.

On je naveo da će obezbediti manja novčana sredstva policajcima koji počine krivična dela ako im supruga ima rak ili im je majka umrla, ali je dodao da će se kriminalcima motivisanima ekstremnom pohlepom "lično pozabaviti. Daću da vas ubiju."

Duterte (71), koji je pobedio na predsedničkim izborima 9. maja i započeće svoj šestogodišnji mandat 30. juna, ponovio je da će ponuditi velike nagrade onima koji uhvate trgovce drogom, žive ili mrtve.

XS
SM
MD
LG