Dostupni linkovi

Hrvatska: Karamarko ponovo o novoj većini


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, ponovio je u subotu da premijer Tihomir Orešković bez HDZ-a "nema uporište" u parlamentu, ali nije odgovorio na pitanje hoće li i kada najveća stranka vladajuće koalicije tražiti premijerov opoziv.

Premijer Orešković zatražio je u petak da ostavke podnesu prvi potpredsednik Vlade Karamarko i potpredsednik Vlade Božo Petrov, zbog medjusobno narušenih odnosa.

Petrov, koji je i lider Mosta, odgovorio je da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, dok je Karamarko tu mogućnost odbacio rekavši da ni Orešković ni Most više ne uživaju poverenje HDZ.

"Zaključili smo da imamo predispozicije, kvalitetne i dobre elemente, da udjemo u preslagivanje (vladajuće većine)", rekao Karamarko novinarima posle sednice Predsedništva i Središnjeg odbora HDZ.

On je ponovio da je situacija "osetljiva i delikatna" i da će HDZ uskoro odlučiti o "tehnici" kojom će rušiti Oreškovića, koji je na mesto premijera izabran na predlog HDZ i uz podršku Mosta. Nije želeo da kaže s kim će u Saboru pokušati da formira novu većinu od najmanje 76 poslanika.

Karamarko je potvrdio da se na sednici Predsedništva HDZ, na predlog njegovog zamenika Milijana Brkića, razgovaralo i o mogućnosti njegove ostavke koju je tražio premijer.

Petrov je u subotu ponovo zatražio od Karamarka da podnese ostavku na funkciju u vladi zbog političke odgovornosti u aferi "Konsultantica" i dodao da Most neće ići u "preslagivanje" vlasti s HDZ.

"Hrvatska je danas u podredjenoj poziciji samo zbog jedne osobe koja je teret, a to je Karamarko. Snosi političku odgovornost", rekao je Petrov novinarima u Metkoviću i dodao da HDZ treba da pokaže koliko je demokratska stranka.

On je najavio da će krenuti u sastavljanje nove većine, a ukoliko u tome ne uspe, da će se ići na nove izbore.

XS
SM
MD
LG