Dostupni linkovi

EBU produžio rok BHRT za izmirenje duga


Sarajevo, zgrada BHRT
Sarajevo, zgrada BHRT

U Sarajevu će u četvrtak biti održana vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, nakon što je Upravni obor prethodno odlučio da BHRT od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa dok se ne riješi problem finansiranja i naplate duga od entitetskih emitera

Nova sjednica Upravnog odbora uslijedila je nakon što je Evropska radiodifuzna unija (EBU) u srijedu produžila do 8. juna rok BHRT-u za izmirenje dugova u vrijednosti od oko milion i 300.000 eura.

Generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltenre u pismu predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu (Schulz) upozorila na opasnost "kolapsa Javnog servisa emitovanja u Bosni i Hercegovini čija je uloga da doprinese socijalnoj koheziji zemlje".

"Šokirani smo saznanjem da je Upravni odbor BHRT odlučio da obustavi emitovanje 30. juna ove godine. Ukoliko BHRT zaista obustavi emitovanje, to bi bio, osim u slučaju Grčke, samo drugi put da jedan javni medijski servis u Evropi bude prisiljen da prekine s emitovanjem i zemlja bi bila jedina u Evropi bez javnog emitera", navela je Deltenre.

Ona je podsjetila da je Evropski parlament, u svojoj Aprilskoj rezoluciji iz ove godine, poziva na uredničku nezavisnost i finansijsku stabilnost javnih emitera, s obzirom na značaj postojanja Javnog RTV servisa za jedinstvo Bosne i Hercegovine.

"Trenutni sistem finansiranja javnih emirtera u Bosni i Hercegovini očigledno nije u skladu s tim kriterijumima i također će, sigurno, zasjeniti aspiracije zemlje da postane članica Evropske unije jednog dana", napisala je generalna direktorica EBU.

Ona je pozvala Evropsku komisiju, Evropski parlament i međunarodne institucije u uticajnim zemljama da podrže pozive EBU i da se nađe kredibilno i dugoročno rješenje za finansiranje BHRT.

Istovremeno, Skupština Sindikalne organizacije BHRT-a zaključila je da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa i zatražila ostavke Upravnog odbora.

XS
SM
MD
LG