Dostupni linkovi

Otimanje za urnu Nikole Tesle


Nikola Tesla
Nikola Tesla

Premeštanje urne Nikole Tesle iz muzeja u Beogradu, po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, opet je tema u Srbiji. U svojevrsnom posthumnom ratu za pepeo jednog od najvećih svetskih naučnika na jednoj strani su Srpska pravoslavna crkva i država, a na drugoj stručna javnost.

Posmrtni ostaci Nikole Tesle, ukoliko se realizuje dugogodišnja ideja vrha SPC-a, trebalo bi da počivaju u hramu na beogradskom Vračaru posvećenom Svetom Savi, na mestu na kom je i spomenik Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

Ova inicijativa, kaže za RSE naučni novinar Slobodan Bubnjević, loša je kao i ranije.

„Ta urna pripada Muzeju Nikole Tesle i ona je tu završila njegovom sopstvenom voljom. Kao i voljom njegovih naslednika, dakle onih koje je sam Tesla odredio da to sprovedu. Ideja da se izmesti Teslina urna je jedna vrsta kulturnog skrnavljenja koje pokušava da sprovede Srpska pravoslavna crkva.“

Protest protiv relokacije urne Nikole Tesle iz Muzeja u Hram Svetog Save 2014. godine
Protest protiv relokacije urne Nikole Tesle iz Muzeja u Hram Svetog Save 2014. godine

Sa poslednjeg sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog čoveka SPC-a Irineja, povodom radova na obnovi Hrama Svetog Save, saopšteno je da je patrijarh predložio da posmrtni ostaci Nikole Tesle budu sahranjeni u porti hrama, gde će mu biti podignut i spomenik.

Đakon Ljubomir Ranković, urednik “Glasa crkve”, rekao je za RSE da nema reči o suprotstavljenosti po ovom pitanju, već da su oba mesta adekvatna za mesto urne velikog naučnika.

“Imajući u vidu da je brdo Vračar simbol brdo celog jednog naroda i da se tamo nalazi veliki spomen hram jednom od najvećih Srba. I imajući u vidu da je Nikola Tesla sin sveštenika, i da je odrastao u svešteničkoj porodici, ne vidim da bi bilo profano i skaradno da urna sa prahom velikog naučnika bude na tom brdu. Ne zato što bi to brdo nešto dalo njemu. Nego što bi on dao i dodao tom brdu jedan veliki novi simbol koji bi bio velika svetlost jednom narodu.”

Sa druge strane, Muzej Nikole Tesle takođe je jedno od najvažnijih znamenitih mesta Beograda, koje je od osnivanja posetilo više od milion građana i turista. Tu su početkom 2014. godine Beograđani organizovali protest i sprečili izmeštanje urne. Neki od stanovnika glavnog grada odgovorili su za RSE šta danas misle o obnavljanju ove ideje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Kontroverze i gotovo neverovatne činjenice od samog začetka prate ideju o premeštanju Tesline urne. Svojevremeno je na raspravi u Skupštini Beograda njen tadašnji predsednik Nikola Nikodijević izjavio da je molba patrijarha za izmeštanje posmrtnih ostataka naučnog genija stigla zbog satanističkih obreda koji se dešavaju u muzeju Nikole Tesle. Ispostavilo se da je navodna satanististička radnja, na koju je ukazala Crkva, u stvari bio intervju sa inostranim gitaristom pored Tesline urne tokom festivala koji okuplja umetnike zainteresovane za poziciju tehnologije u umetnosti i kulturi.

Slobodan Bubnjević smatra da Crkva kampanjom oko Tesline urne pokušava da doprinese svom imidžu.

“Nikola Tesla je globalno značajan pronalazač, naučnik i mislilac, čije mesto počivanja ni na koji način ne može da utiče na istorijsku ulogu koju je imao u dvadesetom veku. U tom smislu, kampanju Crkve možemo pre svega da shvatimo kao jednu vrstu nametanja volje koja svakako nije ona kakvu je imao Nikola Tesla.”

Muzej Nikole Tesle
Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle osnovan je 1952, spomenikom kulture proglašen je 1987, a u stalnoj postavci posvećenoj životu i radu naučnika je i njegova urna.

Slobodan Bubnjević zaključuje da premeštanje Nikole Tesle neće proći.

“Muzej Nikole Tesle je veoma važna ustanova i nema nikakvog razloga da se postavka menja zbog toga što je neko u nekom trenutku, potpuno arbitrarno, doneo odluku da premesti urnu u Hram Svetog Save. Šta Beograd i građani dobijaju time, ne dobijaju ništa. U toj varijanti svi gube osim onoga ko ima tu fiks ideju.”

Uprava Muzeja Nikole Tesle godinama ima stav da bi premeštanje urne sa pepelom naučnika i sahranjivanje ispred Hrama Svetog Save bilo neadekvatno i nepotrebno.

Osim u Beogradu, posmrtni ostataci istorijskih ličnosti čuvaju se u muzejima širom sveta, kao što su prst Galilea Galileja u Firenci i posmrtni ostaci Salvadora Dalija u njegovom rodnom Figerasu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG