Dostupni linkovi

U Prištini konferencija o međuverskom dijalogu i borbi protiv ekstremizma


Petrit Seljimi, ministar spoljnih poslova Kosova
Petrit Seljimi, ministar spoljnih poslova Kosova

U Prištini u utorak, 31. maja, počinje peta međuverska konferencijapod nazivom „Uloga žene u promovisanju međuverskoj dijaloga i borbe protiv ekstremizma“.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, izjavio je za RSE da je ova konferencija odlična platforma za promociju Kosova kao države u kojoj vlada vekovna tolerancija a koja se može vani koristiti i kao model suživota.

Kako je dodao, borba protiv nasilnog ekstremizma ne može se postići samo vladavinom reda i zakona ili hapšenjima, već je potrebna promocija jedne kontra naracije, naracije tolerancije, mira i dijaloga.

„Kosovo, promovirajući ovu agendu dijaloga između verskih zajednica unutar i van Kosova pokazuje da je zainteresovano da aktivno učestvuje u globalnoj debati o tome kako najbolje pristupiti borbi protiv ekstremizma, ali i promociji jedne agende mira“, dodao je on.

Konferencija će okupiti više od 300 učesnika iz 50 zemalja širom sveta, a među gostima su i nobelistkinje Shirin Ebadi iz Irana, i Rawakool Kerman.

Učesnici će učestvovati u različitim panelima koji su posvećeni temama vezanim za porodicu, ulogu žene, zatim o govoru mržnje u društvenim mrežama.

Konferencija Kosovo Interfaith Kosovo ove godine će dodeliti Nagradu Kosova za međuverski dijalog, koju će dobiti gradonačelnik Londona Sadik Khan i monsinjor Vincenzo Paglia, osnivač zajednice Sant'Egidio.

Međuverska konferencija se ove godine održava pod patronatom Predsednika Kosova, uz podršku Ministarstva inostranih poslova, Skupštine Kosova, Ambasade SAD, kanadske ambasade, Norveške ambasade i Organizacije Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG