Dostupni linkovi

Slučaj virusa zika, WHO odbila poziv za odlaganje OI u Riju


Zika virus prenose i komarci
Zika virus prenose i komarci

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization - WHO) u subotu je odbacila pozive da se Olimpijske igre (OI), koje se održavaju u augustu u Rio de Janeiru, izmjeste u drugu zemlju ili odgode zbog opasnosti koju predstavlja epidemija virusa zika u Brazilu.

Odgovarajući na pozive više od 100 vodećih svjetskih naučnika, koji su naveli da bi bilo neetički da se OI održe po planu, WHO je saopćila da održavanje Igara u Riju neće "značajnije utjecati na širenje" virusa zika, za kojeg se smatra da izaziva teške urođene defekte kod djece, prenosi Reuters.

"Na osnovu trenutne procjene virusa zika, koji je prisutan u gotovo 60 zemalja svijeta i 39 zemalja Sjeverne i Južne Amerike, nema opasnosti po javno zdravlje koja bi opravdala odlaganje ili otkazivanje Igara", navodi se u saopćenju WHO.

Oko 150 vodećih stručnjaka za javno zdravlje, među kojima i veliki broj bioetičara, navelo je u pismo objavljenom u petak na Internetu da je rizik od infekcije virusom zika prevelik da bi OI mogle sigurno da se održe.

XS
SM
MD
LG