Dostupni linkovi

Predsjednik Makedonije poništio abolicije 22 političara


Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je u petak 27. maja, abolicije 22 političara od ukupno 56, koliko je samovoljno pomilovao u aprilu. U kratkom obraćanju medijima Ivanov je rekao da je poništio pomilovanja za “sva politički eksponirana lica”, ali nije naveo o kojim potičarima se radi.

"Ne želim da postoji sumnja da je ijedan poltičar iznad zakona ili da je nedodirljiv. Naprotiv, svako će da odgovara za svoje postupke”, rekao je makedonski predsjednik.

Ivanov nije objasnio razlog zašto je poništio 22 abolicije, ali je poručio da preostali, oni kojima nije poništio pomilovanje, imaju zakonsku mogućnost da sami zatraže, ako smatraju da treba da im se ukine abolicija.

On je ponovio da i dalje smatra da nije donio pogrešnu odluku kada se odlučio da da abolira 56 političara umješanih u aferu prisluškivanja i da i dalje misli da je to “ključno za rješavanje krize" i da je to napravio "u interesu države i građana”.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila ove godine da abolira 56 političara izazivala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje.

Odluka je prouzrokovala višednevne protesta u više gradova Makedonije.

Među aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski.

Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istragu zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora oko 20 000 građana Makedonije, kako tvrdi opozicija koja je o tome i ponudila dokaze.

XS
SM
MD
LG