Dostupni linkovi

Fajon za RSE: Zabrinuta u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo


Tanja Fajon u intervjuu za RSE sa novinarkom Iolandom Badilitom
Tanja Fajon u intervjuu za RSE sa novinarkom Iolandom Badilitom

Novoimenovana izvjestiteljka EU za viznu liberalizaciju sa Kosovom, Tanja Fajon, u intervjuu za RSE je navela da je zabrinjava situacija na Kosovu kada se radi o sprovođenju uslova Evropske komisije za ratifikaciji sporazuma sa Crnom Gorom, te da bi bilo šteta da Kosovo izgubi ovaj trenutak i viznu liberalizaciju zbog toga.

Iako ističe da se sa Evropskom komisijom može raspravljati o uslovima, s obzirom da jedan takav uslov nije imala ni jedna zemlja Zapadnog Balkana, ona ipak navodi da mora da se uradi sve što je moguće da se to pitanje reši.

„Dakle, dok Komisija insistira da je ratifikacija dogovora o granici sa Crnom Gorom uslov, ja mislim da je bolje da pokušamo da učinimo sve da se taj uslov ispuni“, kazala je ona.

„Ja ne mogu u ovom trenutku reći da li bi mogli promeniti taj uslov, jer to nije na meni, to je na Evropskoj komisiji. I u parlamentu znam da je to osetljiva situacija, znam da je teško imati neku garantiranu većinu, ali u svakom slučaju, ne znam kako bi u suprotnom krenuli dalje. Šteta bi bilo da se izgubi ovaj momenat. Naravno, tražićemo rešenja. Ja želim biti optimista“, kazala je Fajon, dodajući da će raditi na tome da se ovo pitanje što pre reši.

Fajon je dodala da je potrebna sva pomoć kosovskih vlasti u tom pogledu, a s obzirom da ni u Savetu EU ne vlada dobra atmosfera zbog izbegličke situacije u Uniji.

Opširniji intervju sa Tanjom Fajon možete pročitati u subotu na stranicama RSE-a.

XS
SM
MD
LG