Dostupni linkovi

Dvanaest godina od ubistva Duška Jovanovića


Dvanaest godina od ubistva Jovanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Dvanaest godina od ubistva Jovanovića

Ni nakon 12 godina od ubistva glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića ne znaju se niti počinioci niti nalogodavci tog zločina.

Javnost svake godine preko izjava državnih zvaničnika dobija obećanja da će se doći do više činjenica i detalja o atentatu na Jovanovića ali, osim Damira Mandića, ostali učesnici i oni koji su naručili ubistvo ostaju van domašaja pravde.

Na novu godišnjicu ubistva ovog urednika, novi ministar unutrašnjih poslova najavljuje da će raspisati nagradu za informacije o likvidaciji Jovanovića.

Novi ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, položio je u petak cvijeće na mjesto gdje je ubijen Jovanović i posjetio redakciju lista "Dan".

Novinarima je kazao da je spreman da uskoro raspiše novčanu nagradu za informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ubistva.

Novi ministar je rekao da će ispitati da li je i dalje na snazi ranija odluka o novčanoj nagradi.

"Bilo takve odluke ili ne našli je mi u arhivi, pošto se radi o dužem periodu, ja ću izvjesno pokrenuti ovo pitanje na prvoj sjednici Vlade. Zatražiću da ne zastanemo nego da obnovimo taj predlog, ukoliko možda neko drugi umjesto Ministarstva unutrašnjih poslova bude imao taj dokument", kaže Danilović.

Goran Danilović, 27. maj 2016.
Goran Danilović, 27. maj 2016.

"Ako ne da, onda konačno bez ustezanja raspišemo taj dio obaveze države prema nečemu što sve nas drži u poziciji da ne možemo reći da smo slobodno društvo, slobodnih građana dok se ne ispita, rasvijetli do kraja ubistvo Duška Jovanovića", dodaje Danilović.

Direktor navedenog lista, Mladen Milutinović, podsjeća da proteklih 12 godina država ništa nije uradila da rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića.

"Pratično, ništa se nije promijenilo kada se ima u vidu činjenica da je za svih 12 godina procesuirano samo jedno lice kao saizvršilac u ovom monstruoznom zločinu a da za ovih 12 godina nijesmo dobili niti jednog drugog saizvršioca a kamoli nalogodavca", navodi Milutinović.

"Mi opravdano sumnjamo da svojim nečinjenjem i nepostupanjem država postaje saučesnik ovog teškog zločina koji teško opterećuje ne samo medijsku zajednicu nego i ukupno crnogorsko društvo", dodaje direktor lista "Dan".

Supruga Duška Jovanovića, Slavica, na pitanje da li očekuje da država ipak riješi taj zločin, podsjeća na činjenicu da je prvi put u 12 godina jedan ministar došao da oda počast njenom ubijenom suprugu.

"Čini mi se da sam današnji, prvi izlazak zvanične Crne Gore da oda počast jedinom ubijenom novinaru u Crnoj Gori ne treba posebno komentarisati i dovoljno govori o umiješanosti ove države u ovaj zločin", navodi Slavica Jovanović.

Slavica Jovanović, Goran Danilović i Mladen Milutinović, 27. maj 2016.
Slavica Jovanović, Goran Danilović i Mladen Milutinović, 27. maj 2016.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Podsjetimo, u dosadašnjem pravosudnom postupku Mandić je prvi put oslobođen optužbi, a zatim osuđen na 30 godina zatvora. U trećem postupku osuđen je na 18 godina zatvora ali je tu presudu poništio Ustavni sud, krajem jula 2014. godine.

Iz tužilaštva su početkom prošle godine saopštili da novim predmetom pokušavaju da otkriju još dva saučesnika u ubistvu Duška Jovanovića.

Tada je rečeno da su tim povodom saslušali deset svjedoka, uključujući premijera Mila Đukanovića i potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG