Dostupni linkovi

Kovač: Blizu smo rješenja o otvaranju poglavlja


Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Hrvatske
Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Hrvatske

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je u petak 26. maja, da je zvanični Zagreb blizu rešenja koje bi trebalo da omogući Srbiji nastavak pregovaračkog procesa ka EU i otvaranje poglavlja 23.

Kovač je to rekao na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu na temu spoljnopolitičkih odnosa.

"Radimo kroz razne kontakte sa Evropskom komisijom i Holandijom, kao trenutno predsedavajućom. Mislim da je moguće postići to rješenje. Međutim, mi smo ozbiljni u tim stvarima i ne dopuštamo poluinformacije, jer na taj način štitimo pregovarački proces i moram reći da sam bio iznenađen da su neki ljudi iz EU izašli sa nekim informacijama i poluinformacijama u javnost, a da to prethodno nismo dogovorili", rekao je Kovač.

Komentarišući izjavu evropskog komesara Johanesa Hana da je sa Hrvatskom nađeno rješenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i da se formalna odluka očekuje sledeće sedmice, Kovač kaže da nije baš najbolje shvatio zašto je Han izašao sa tom informacijom, a da se prethodno o tome nisu dogovorili.

"Stvarno ne znam. On je moj prijatelj. Čućemo se danas telefonom pa ćemo to pojasniti", rekao je.

Ponovio je da Hvatska djeluje konstruktivno po tom pitanju i da želi pronaći rješenje, te dodao:

"Na putu smo da ga nađemo".

Cilj je, kaže, da Srbija bude u mogućnosti da otvori to poglavlje koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava.

On je podsjetio da Hrvatska insistira na potpunoj saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, što, kako je rekao, podrazumijeva prihvatanje presuda i odluka, zatim poštovanje manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji i obezbjeđivanje njihovog prisustva u parlamentu, kao i takozvana regionalna jursdikcija gde Hrvatska kaže da Srbija ne može da bude nadležna za sve ratne zločine na prostoru nekadašnje države, uključujući i Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG