Dostupni linkovi

Prijelaz između BiH i Hrvatske Izačić odblokiran


Granični prijelaz Izačić u blizini Bihaća, 27. maja 2016.
Granični prijelaz Izačić u blizini Bihaća, 27. maja 2016.

Granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Izačić u Bihaću koji su od četvrtka su blokirali poljoprivrednici s prostora Unsko-sanskog kantona koji od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zahtijevaju isplatu zaostalih poticaja iz 2014. i 2015. te prvog kvartala 2016. godine, odblokiran je, javlja izvještač RSE

U 13.00 sati normalizovan je saobraćaj na Graničnom prijelazu Izačić i magistralnom putu M 5, nakon što su predstavnici Udruženja poljoprivrednika postigli dogovor sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prethodno je stanje na ovom graničnom prijelazu bilo napeto budući da je na samom prijelazu bilo zarobljeno nekoliko desetaka kamiona i šlepera koji prevoze robu svih vrsta.

"Blokada je na otprilike kilometar od graničnog prijelaza, tako da promet za automobile nije u potpunosti obustavljen, budući da postoji alternativni putni pravac kroz jedno selo, putem kojeg se može zaobići blokada te izaći iz BiH i ući u nju. Međutim, to ide veoma sporo i otežano. Problem predstavljaju kamioni i teretna motorna vozila koja ne mogu prolaziti tim pravcem, kao ni alternativnim graničnim prijelazima koji se nalaze u blizini, iz razloga što na tim prijelazima nije dozvoljen prijevoz robe“, kazala je za ranije za Klix.ba Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Cazinskim poljoprivrednicima koji su inicijatori protesta i već treći dan borave na Izačiću, pridružili su bili i poljoprivrednici i farmeri i iz ostalih gradova sa prostora USK, koji su se sa svojim mašinama također stacionirali neposredno u blizini GP Izačić.

Poljoprivrednici su ranije tvrdili da ne planiraju deblokirati prijelaz sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

"Danas će u Mostaru biti održana tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj će prva tačka biti protesti i stanje na GP Izačić“, kazao je za Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja "Krajiška zemlja“.

Osnovni zahtjev poljoprivrednika je pismena garancija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da će do 30. juna biti isplaćeni poticaji za avgust i septembar 2014. godine, kako ne bi nastupala zastara tih potraživanja.

XS
SM
MD
LG