Dostupni linkovi

Hahn za RSE: Hrvatska će odblokirati pregovore sa Srbijom


Johannes Hahn, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju
Johannes Hahn, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Visoki predstavnik EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn potvrdio je za RSE da je u srijedu veče dogovoreno da Hrvatska odblokira pregovore Srbije sa EU.

"Mogu reći da smo našli rješenje juče uveče. Sa Hrvatskom je dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU I ja očekujem da će formalana odluka biti donesena sljedeće sedmice ", izjavio je potom Hahn na konferenciji za medije u Briselu.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori u junu, kako je planirano.

"Hrvatska je imala neke primjedbe i neke od njih će biti razajašnjene narednih sedmica. Oko pitanja univerzalne jurisdikcije za suđenja za ratne zločine i našili smo rješenje koje bi trebalo biti prihvatljivo za sve" kaže evropski komesar.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova su za TV N1 saopštili da su navodi koji su ranije objavili mediji u Srbiji "čista propaganda u svrhu dezinformiranja javnosti". Upitan da ovo prokomentariše Hahn je rekao:

"O ovome je primarano razgovarno na nivou država članica. Nije moj zadatak da učestvujem u bilo kakavoj propagandi. Oslonio sam se na ono o čumu sam razgovarao sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova. I još jednom ponavljam sve mora biti implementirano sljedeće sedmice za kada su zakazani relevantni sastanci na tu temu ", odgovorio je EU zvaničnik.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Hrvatski predstavnik rekao je tada da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba ukinuti regionalnu nadležnost suda za ratne zločine Srbije i uvesti automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini.

XS
SM
MD
LG