Dostupni linkovi

Bajden poziva kiparske Grke i Turke da nastave razgovore


Džo Bajden
Džo Bajden

Američki potpredsednik Džo Bajden pozvao je u odvojenim telefonskim razgovorima kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa i lidera kiparskih Turaka Mustafu Akindžija da nastave mirovne pregovore, saopštila je Bela kuća.

Anastasijades je u utorak otkazao zakazane pregovore i skratio posetu Turskoj kada je saznao da je Akindži, takođe, pozvan na zvaničnu večeru u okviru Svetskog humanitarnog samita UN u Istanbulu.

Bajden je u telefonskom razgovoru pozvao Anastasijadesa da "iskoristi trenutak za pregovore o rešenju koje bi omogućilo ujedinjenje Kipra u federaciju dve zone i dve zajednice", saopštila je Bela kuća, a prenosi AFP.

On je nakon toga razgovarao sa Akindžijem i preneo mu istu poruku" pozvavši obojicu lidera da se sastanu što je pre moguće.

Bela kuća navodi da je Bajden "obećao kontinuiranu podršku obema stranama," kada je reč o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Iznenadni poziv Akindžiju da prisustvuje večeri koju je priredio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, viđen je kao pokušaj da se ojača status samoproglašene Turske Republike Severni Kipar koju priznaje jedino Ankara.

Akindži se u Istanbulu na marginama samita sastao i sa generalnim skeretarom UN Ban Ki-munom.

Na pitanje da li su mu Ujedinjene nacije u Istanbulu "postavile zamku" Anastasijades je rekao da misli da nije reč o zamci već o propustu "koji svakako neće tolerisati."

"Ne dozvoljavam da se Republika Kipar ponižava na bilo koji način", rekao je on.

On je i sam nešto kasnije u govoru radnicima rekao da misli da "nikada do sada nije postojala tako dobra mogućnost" za mirovne pregovore "dok god se ophodimo sa uzajamnim poštovanjem."

Kipar je podeljen od avgusta 1974. godine kada su turske trupe okupirale trećinu ostrva.

XS
SM
MD
LG